Лудити ли сте?

 

Чували ли сте за лудитите?

 

Лудитите са членове на тайна радикална английска организация през 19 век. Те са гневни от въвеждането на машини в производството, в резултат, на което работниците масово губят работата си. Другa причина за омразата към машините била, че те практически изравнили опитните занаятчии и всички останали работници, тъй като машините можели да правят това, което занаятчиите придобивали като опит след много години. 

Лудитите се противопоставят на технологичните промени като рушат машините. 

Движението започва в Нотингам и носи името на чирака Нед Луд (Ned Ludd), който счупил няколко тъкачни машини през 1779 г. 

Лудитите се събирали вечер и запалвали текстилни фабрики през 19 век. За да им се противопостави, британският парламент приел закон срещу индустриалния саботаж.

Британската армия била изпратена, за да защити фабриките. Много лудити били осъдени на смърт, както и изпратени на каторга в Австралия.

Днес “лудит” е синоним на технофоб – човек, който се противопоставя на индустриализацията, компютаризацията и новите технологии.

 

Известен съвременен лудит е Елтън Джон, който иска интернет да бъде закрит. Движенията срещу таксиметровите услуги Юбер в страни като Полша, България и Унгария също е пример за нео-лудитство. 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.