Перлени крале и кралици в Лондон

Разказваме за една много лондонска традиция – носенето на дрехи, обкичени с перлени копчета. Традицията е един от символите на Лондон, за което говори и фактът, че на церемонията по откриването на лондонските олимпийски игри през 2012 г. бяха поканени за участие “крале и кралици с перлени копчета”.

Традицията е от викторианския период и се свързва с уличния търговец Хенри Крофт, който работил като продавач на сергия и ловец на плъхове.

В свободното си време Крофт събирал пари за сираци, тъй като самият той бил сирак. За да привлече вниманието към себе си, той зашил множество перлени копчета по дрехите си. Неочаквано за него и други последвали примера му.

Няколко години по-късно възникнало първото общество на перлените копчета. Всички членове събирали средства за благотворителни цели като се окичвали с перлени копчета.

Хенри Крофт бил уважавал за благотворителната си дейност – до края на живота си той събрал много пари за болнични грижи за бедните.

Днес във всеки лондонски квартал има общества на перлените копчета. Всички те събират средства за благотворителни цели. Най-окичените членове получават титлата “кралица”, съответно “крал”, на перлените копчета.

Снимки: Smudge 9000 и Vilakins* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.