Принцът на Уелс или престолонаследникът

От 13-ти век престолонаследникът (heir apparent) на Англия, а впоследствие на Великобритания, носи титлата "Принц на Уелс" (Prince of Wales).

Сегашният престолонаследник и първи по право в наследяването на британския престол е Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor).

Принц Чарлз е роден на 14 ноември 1948 г., в момента е на 70 г. Има двама синове Уилям (1982) и Хари (1984) от брака си с лейди Даяна, принцеса на Уелс. Чарлз и Даяна се развеждат през 1996 г.

През 2005 г. Чарлз сключва брак с Камила Паркър Боулс. Тя предпочита да бъде известна с титлата "херцогиня на Корнуол", тъй като титлата "херцогиня на Уелс" е свързана в съзнанието на хората с покойната Даяна.

През 1955 г. Чарлз е записан в частно училище в Челси, което го превръща в първия престолонаследник, получил общо образование, не само частно – с частни учители, обучаващи го в двореца. Той е и първият с университетска степен, от Trinity College в Кеймбридж. След завършването на Кеймбридж той служи в морските и въздушните сили.

Принц Чарлз е първата кралска особа, след крал Джордж I, поканен от министър-председател да участва в заседание на Министерския съвет, за да види как работи британското правителство.

Чарлз е най-възрастният носител на титлата принц на Уелс. Преди него най-дълго я е носил синът на кралица Виктория - Едуард VII, който става крал на 59-годишна възраст. През септември 2017 г. принц Чарлз надмина рекорда на Едуард и се превърна в най-дълго чакалия да наследи короната престолонаследник в историята на Обединеното кралство.

Принц Чарлз е посещавал България два пъти - през 1998 г и 2003 г. По време на първото посещение, по негово желание, присъствал на сватба в ромския квартал Столипиново в Пловдив. Няколко месеца по-късно младоженците кръстили детето си на покойната принцеса Даяна. Очаквали да получат специален подарък ("един апартамент или някаква сума") от Бъкингамския дворец. Надеждите им не се сбъднали, затова обидени, те сменили името на детето си.

 

Снимки: By Arnaud Bouissou и By Allan warren

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.