Сандвичите с краставица

Снимка: Bit Boy from Los Angeles, California, USA under Creative Commons

 

Повечето чужденци пробват във Великобритания за първи път сандвичи с краставица. Те са традиционни за британците.

 

Две парчета тънко нарязан хляб, чиито краища са отрязани, намазани леко с масло, а между тях - поставени още по-тънко нарязани резани краставица. Традиционалистите държат хлябът да е нарязан на триъгълник и в сандвича да има няколко капки лимонов сок.

 

Ако сте на английски следобеден чай (afternoon tea) и няма сандвичи с краставица, значи преживяването не е съвсем по английски. Сандвичите с краставица са също част от крикетните мачове и пикниците.

 

Тези сандвичите стават популярни през 19 век, благодарение на британците, живеещи в топлите краища на Британската империя като Индия, които открили, че сандвичите с краставица са чудесни в горещо време.

 

Век по-късно Американската химическа асоциация, потвърждава, чрез изследване, това наблюдение – сандвичите с краставица най-добре регулират телесната температура и помагат срещу обезводняване в горещо време. Ако се приемат с чай, действието дори се засилва.

 

Популярността на сандвичите с краставица във Великобритания се дължи на факта, че още от началото на 20 век – така наречената Едуардианска епоха, по името на крал Едуард, който е на престола по това време – британците отглеждат краставици през цялата година – някога, благодарение на градинарите мигранти от Сицилия, а днес - на източноевропейските мигранти.

Говорейки за пикник, ако ви се ходи на пикник, заповядайте на нашия пикник в понеделник, 22 април. Информация за него има ТУК

или http://bit.do/ePPhv

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.