Свети Андрей - светецът покровител на Шотландия

Всяка година на 30 ноември в Шотландия е неработен ден, тъй като е празникът на Свети Андрей – светецът покровител на Шотландия.

Няколко любопитни факта:

Свети Андрей, който е един от учениците на Христос – брат на Свети Петър и първи ученик на Христос, бил разпънат на кръст в Гърция около 60-та година от новата ера. Кръстът бил във формата на буквата X, а не като Т-образния кръст, на който загинал Христос.

St Andrew

Към 1000-та година Свети Андрей става покровител на Шотландия, след като шотландският крал Oengus II се моли на светеца за помощ - преди поредна битка срещу англичаните. Според преданието, на синьото небе на Шотландия се появил Х-образен знак. Шотландците победили англичаните в тази битка.

Шотландското знаме е синьо с бял Х-образен кръст в чест на Свети Андрей. Това е шотландският символ от 1385 г.

scottish flag

В град St Andrews шотландците пазят реликви на Свети Андрей – парче от пръст, зъб, капачка на коляно и ръка. Поклонници от цял свят посещават града, който е известен също с университета си, основан през 1413 г. Британският престолонаследник принц Уилям и съпругата му Катрин са едни от многото известни личности, завършили този университет.

Гърците и руснаците също почитат свети Андрей като национален покровител.

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.