Уилям Уолъс - защитникът на Шотландия

Много хора днес знаят за Едуард I, благодарение на филма "Смело сърце" на Мел Гибсън. Този филм разказва за опита на Едуард I да покори Шотландия и за въстанието на Уилям Уолъс. Едуард I залавя Уолъс и го екзекутира до лондонската болница Сейнт Бартоломю през 1305 г.

Смъртта на Уолъс и опитите на Едуард I да контролира Шотландия са били причина за омразата на шотландците към англичаните, която трае векове.

До днес шотландците в Лондон се събират на мястото на екзекуцията на Уолъс и поставят цветя за своя национален герой.

Clerkenwell (60)

Едуард I до края на живота си се опитва да покори Шотландия. Затова на гробницата му в Уестминстърското абатство пише Scottorum malleus ("Чук на шотландците").

Желанието на Едуард I било неговият ковчег да бъде преместен и погребан в Шотландия, когато тя бъде покорена от англичаните.

Пред 1603 г. Англия и Шотландия се обединяват, а от 1707 г. са част от кралство Великобритания. Въпреки тези промени гробът на Едуард I остава в Лондон и днес може да бъде видян в Уестминстърското абатство.

Оказва се, че стихотворение от 19 век разказва по детски история, свързана с крал Едуард I. На път за Глостър кралят паднал от коня си в една локва и ядосан се отказал да ходи в този град повече.

Доктор Фостър тръгнал за Глостър, в поройния дъжд запътил се сам. Но паднал във локва и цял се измокрил. Така и не стигнал до там.

Понеже често минаваме по Глостър роуд решихме да потърсим оригиналния вариант на това стихотворение. Ето как изглежда той:

Doctor Foster went to Gloucester, In a shower of rain; He stepped in a puddle, Right up to his middle, And never went there again

 

Заради своята рима на английски, както и смешната тема, стихотворението било любимо на децата във Великобритания в миналото. Подобен тип детски стихотворения (nursery rhymes) били популярни не само сред децата. Много сериозни автори ги използвали в знак на протест, закодирайки в тях друг смисъл.

Текст: Бойко Боев

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.