Храни и напитки за английски графове

Свързваме пиенето на чай в добавка с малки сандвичи с английската традиция на afternoon tea. Чаят е черен, по възможност Earl Grey, макар че напоследък всякакви видове чай се позволяват, докато при сандвичите правилата остават. Пет вида сандвичи със строго определени съставки - с краставица, с яйце и майонеза, с пушена сьомга с крема сирене, с шунка и горчица и с пиле (Coronation chicken).

История на чая Ърл Грей

Черният чай Earl Grey е наречен на Charles Grey, 2nd Earl Grey - английски аристократ и британски премиер между 1830-34 г., известен с това, че забранява робството в Британската империя през 1833 г. Той премахва и монопола на East India Company над търговията с Китай. По този начин корабите, с които се пренасял чаят от Китай,  получили намаление на разходите за внос, което довело до намаляване на цените на чая и масовото му потребление във Великобритания.

Икономът на Earl Grey в имението му в Newcastle започнал да добавя бергамот към черния чай, за да намали мириса на варовитата вода, а съпругата на министър-председателя, Lady Grey, обичала да пие чая с есенция от лимонова или портокалова кора. Днес чаят Earl Grey не е регистрирана търговска марка и затова компаниите за чай произвеждат различни версии на Earl Grey. Традиционният чай Earl Grey обаче е черен с добавено масло от бергамот. (Бергамотът е цитрусов плод, който расте в Калабрия, Италия и Южна Америка.)

[caption id="attachment_2328" align="aligncenter" width="392"]

attributed to Thomas Phillips,painting,circa 1820
            Портрет на Charles Grey, 2nd Earl Grey[/caption]   Историята на сандвича

Историята, че John Montagu, 4th Earl of Sandwich бил измислил сандвича, не отговаря напълно на истината, но че той популяризирал поставянето на плънка между две филии, е истина.

John Montagu, Earl of Sandwich, бил шеф на Адмиралтейството по време на Американската революция и известен комарджия. През 1762 г. по време на игра, продължила 24 часа, той поискал да сложат месо между две филии, за да се нахрани без да напуска игралната маса. Останалите играчи поискали от същото, „каквото Sandwich поръчал" и така името станало популярно и започнало да се употребява.

John_Montagu,_4th_Earl_of_Sandwich

Портрет на John Montagu, 4th Earl of Sandwich

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.