Червеното куфарче на британския финансов министър

Gladstone Budget box

 

Преди дни британският финансов министър - The Counsellor of the Exchequer- представи своя бюджет за следващата година в Парламента. 

Медиите показаха как той позира на Даунинг Стрийт с едно червено куфарче. Какво е това червено куфарче? Защо е червено? Защо изглежда износено?

Pазказваме на нашия сайт Българи в Лондон за червените куфарчета във Великобритания.

Във Великобритания от стари времена служителите носят своите документи в dispatch boxes. Така се наричат служебните куфарчета, с които се пренасят служебни документи. Куфарчетата не са на служителите, а на министерствата и имат различен цвят, в зависимост от това за какви документи са предназначени. 

Куфарите с конфиденциална информация са черни на цвят. Тези със секретна информация са червени, освен ако не са за дълги пътувания. Тогава, за да не бият на очи, червеният цвят не е за предпочитане. 

Дизайнът на куфарчетата е от 1860-те година. Произвеждат се оттогава от една и съща фирма - Barrow Hepburn & Gale - която ги прави по поръчка и на цена около 850 паунда. Всяко министерство си купува всяка година подобни куфарчета. 

С тегло между два и три килограма, от чам и кожа, всяко куфарче има закопчалка отдолу, за да не бъде носено отворено по невнимание. По - новите модели куфарчета издържат на бомби и имат метален обков, за да потъват, в случай че служителите трябва да унищожат документите по време на пътуване с кораб. 

По традиция министърът на финансите е този, който се снима с куфара си, за да се похвали, че е готов бюджета. Традицията за показване на червения куфар с бюджета е от 60-те години на 19 век, когато познатият на българите министър-председател Уилям Гладстон отнася бюджета на кралица Виктория в червен куфар. В миналото в куфарчето е била речта на министъра. Казват, че речите на Гладстон са траели часове. 

 

Доскоро използваха куфарчето на Гладстон - на снимката, върху което има монограм на кралица Виктория. Днес се използва нов куфар, в който има монограм на кралица Елизабет II.

Така че във Великобритания може да видите dispatch boxes. Особено в Лондон. Те не са само червени на цвят и не само на министъра на финансите. 

Снимка: HM Treasury under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.