Черният пудинг

Черният пудинг е британската версия на българската кървавица. Той се произвежда от свинска кръв, свинско или говеждо месо и зърнени храни, обикновено овесени ядки, овесено или ечемично брашно и подправки като джожден. Високото съотношение на зърнени култури и джоджена разграничават черният пудинг от “кръвните” колбаси в други части на света.

Черен пудинг се приготвя на скара, на фурна, или вари с кожата му. Може да се яде топъл или студено. В северозападна Англия се сервира като ястие заедно с картофи, но на други места като част от традиционната английска закуска, която включва и гъби или домати, яйца и бекон.

В Шотландия и северната част на Англия много чип магазини продават пържен черен пудинг.

Снимка: Alpha   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.