11 любопитни факта за английския език

Основни факти за английския език.

Има староанглийски (Old English). Съществувал между 5 и 12 век, този език е със западногермански корени, чийто произход е старо индоевропейски език, говорен в Югоизточна Европа. След завладяването на Британските острови от норманите през 11 век английският език се променя под тяхно влияние (Middle English). На този език Чосър пише Кентърбърийските си разкази. Съвременният английски (Modern English) датира от края на 15 век. В него отпадат местоименията “thou” и “thee” – “ти” и “теб” и множественото “ye” за “вие”. Всички те са заменени с “you”

Езикът, който е най-близък до английския, се говори във Фризия (Friesland), северна провинция на Холандия.

Първият речник на английския език е може би този на Робърт Кoдри (Robert Cawdrey) от 1604 г.

Най-известният речник е на Самуел Джонсън, публикуван в два тома с общо тегло от 9 килограма, през 1755 г.

Първият синонимен речник – Thesaurus of English Words -  е дело на френския протестант Питър Роже (Peter Roget), публикуван през 1852 г.

Първият Оксфордски английски речник е публикуван през 1928 г.

Най-дългата дума на английски е pneumonoultramicroscopiscilicovolcanoconiosis (45 букви), което описва състояние на белите дробове.  Това обаче е научна дума. Най-дългата обикновена дума е floccinaucinihilipilification, което означава “определяне на нещо като безсмислено” и е дума измислена от ученици на колежа Итън.

Английски е официалният език на 66 държави в света.

Всяка година около 4000 думи влизат в английския език.

Английският език е езикът на пилотите по света.

Думата с българска връзка в английския език е bugger. Ако не знаете какво означава тази дума, проверете в речника. За произхода на думата, прочетете тук.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.