6 факта за Свети Патрик и ирландците по света

8564625386_ce916849fd_z

Днес се празнува Денят на Свети Патрик - националният празник на Ирландия.

Биографични данни

Свети Патрик е светецът-патрон на Ирландия. Според преданията, светецът е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Шотландия и Уелс. Баща му бил християнски свещеник. Вярва се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 г.

Робство в Ирландия

Като момче, на 14-годишна възраст, бил заловен и отвлечен в Ирландия, където прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в Британия.

Свети Патрик е Кирил и Методий за ирландците

Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия, като я ползвал, докато проповядва християнството.

Откъде идва ирландската детелина (shamrock)?

Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата троица.

Носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик. Съществува и традиция детелината, носена на ревера или шапката, да се поставя в последната напитка за вечерта.

Празнуване на Деня на Свети Патрик

Денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход. В Дъблин, Лондон и Сидни се организират паради, в които участват стотици хиляди хора, като в Чикаго дори боядисват водите на реката в зелено. Най-многобройният парад, разбира се, се провежда в Ню Йорк.

8565519206_2baa748a8e_z

Ирландската диаспора по целия свят наброява 70 милиона човека, което е многократно повече от броя на населението на съвременната Република Ирландия (4.6 млн. души).

Saint Patrick's Day

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.