7 впечатляващи факта за 10 Downing Street

10 Downing Str

10 Downing Street е адресът, на който живее британският министър-председател. Това е също официалният адрес на британското правителство (Her Majesty's Government - буквално правителството на Нейно Величество кралицата).

Знаете ли колко стаи има на въпросния адрес? Около 100. Самият министър-председател и семейството й/му обитават само апартамент на третия етаж, като кухнята им е в мазето. Останалите стаи се ползват от правителството за конференции, приеми, вечери на министрите и гостите им.

Downing Street носи името на Сър Джордж Даунинг, който бил главен шпионин на Оливър Кромуел - противник на монархията и водач на революцията от 1642 г. до 1651 г. Кромуел взима властта и убива монарха Чарлс I. Той праща Даунинг като посланик в Хага, но както често правят шпионите, след смъртта на Кромуел той променил възгледите си и заел страната на новия крал - Чарлс II. Даунинг купил земя в Уестминстър през 1682 г. и поръчал няколко къщи, с цел бърза печалба. Къщите били построени с плитки основи върху блатистата почва, което ги направило нестабилни.

През 1732 г. крал Джордж I дал на министър-председателя Робърт Уолпол три от сградите, построени от Даунинг, за да се настани в тях със семейството си. На следващата година Уолпол поискал сградите да бъдат съединени и така се сдобил с повече стаи.

Вратата с номер 10 може би е най-известната в света. До 1991 г. врата е била от дъбово дърво. След атентат на Ирландската републиканска армия (IRA), когато бомба се взривява в градината на премиера, вратата е бронирана, а старата дъбова врата може да бъде видяна в Imperial War Museum. Вратата е боядисана с черна гланцова боя.

Замърсяването на въздуха е оказало въздействие върху сградите на Даунинг Стрийт 10, както се оказало при реставрационните дейности след Втората световна война, когато открили, че цветът на тухлите не е черен, а жълт. Въпреки това, тухлите били боядисани в черен цвят, за да отговорят на очакванията на зрителите, които познавали фасадата в черен цвят.

През 1985 г. Маргарет Тачър казва, че "Номер 10", както е известна резиденцията на правителството и министър-председателят е "едно от най-ценните съкровища на националното културно наследство".   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.