8 важни особености на британската Коледа

С какво Коледа във Великобритания се различава от Европа?

1. В континентална Европа подаръците се отварят на Бъдни вечер. Във Великобритания сутринта на Коледа.

2. В континентална Европа сутринта на Коледа хората спят по-дълго, а във Великобритания стават да видят какви подаръци имат или трябва да станат, защото децата ги будят за подаръците.

3. Във Великобритания коледните елхи се украсяват в началото на декември, а в Европа дни преди Коледа. Кога се махат, вижте по-долу.

4. Също много британска традиция е коледните картички да се провесват на въже, а не да се слагат върху мебелите.

Pine Christmas wreath shaped like a candy cane with a striped bow over reindeer decorations a noel sign on a table and Christmas cards hanging on a string

5. Много британци ходят на църква преди Бъдни вечер, заради коледните песни (Christmas Eve carols) и за среща в цървата със съседите си. Това е възможност хората да си пожелаят добро посрещане на Коледа. Някога във Великобритания е имало традиция, наречена wassailing, която е включвала ходене на съседите от дом на дом, за да си пожелаят всичко най - добро. Всъщност популярната песен “We Wish You a Merry Christmas” съдържа съседско послание. Днес пожеланията се правят покрай коледните песни в църквата.

6. Във Великобритания провесват имел (mistletoe) на вратата. Според традицията имелът прогонва лошите духове. Също младите мъже могат да целуват неомъжени жени, които стоят под имела. След всяка целувка се откъсва по един плод от храста. Целуването продължава докато свършат плодовете. В миналото целувките в този период са били приемани като обещание за брак. Днес са за забава.

mistletoe-kiss-e1291436936303

7. Във Великобритания коледните празници продължават 12 дни. Началото е на Коледа, а краят е на 5 януари – Богоявление (Epiphany). Шекспировата пиеса “Дванадесета нощ” е посветена на края на Коледа. На Богоявление във Великобритания премахват коледните украси.

8. Много британско коледно забавление е пантомимата. За разлика от европейската пантомима, в която актьорите не говорят, в британската - те пеят и говорят. Театрите по време на коледния период са пълни заради пантомима. Представете си кабаре за големи и малки. Пресъздават се известни детски приказки, като актьори мъже играят женски роли, публиката също участва като вика от седалките в помощ на заблудените герои на сцената. Накрая на постановката се четат пожелания. Например, ваш приятел може да напише бележка с пожелание. Слага я в кутия във фоайето на театъра преди началото на представлението. В края, докато сте превъзбудени от преживяването, чувате най-неочаквано един от актьорите да се провиква:

"Сега пожелание за Бойко от България ..."

После следва пожеланието, а публиката пляска.

WarnePantomine1890.jpg

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.