Pride London - равноправието е част от днешната британската култура

Pride London

Pride London е шествие, коeто се провежда всяка година в Лондон, срещу дискриминацията и насилието, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални хора и всички хора с други идентичности (съкратено на английски - LGBT+ - този плюс накрая показва, че парадът е за равенство на хора с всякакви сексуални идентичности). Парадът е празник на многообразието, затова един от символите е дъгата.

Днес Pride London е част от британската култура, затова разказваме неговата история.

Най-напред трябва да знаем за бунт в Ню Йорк през юни 1969 г. Тогава в гей бара the Stonewall Inn полицията и клиентите влизат в сблъсък, заради полицейско насилие. По това време в САЩ се променят много разбирания и закони благодарение на обществени движения. Събитията в бара Стоунуол обединяват гей общността и през следващите години започват гей шествия в САЩ и на други места по света за равенство, включително срещу закони, обявяващи като престъпления връзките между хомосексуални хора или позволяващи насилствено лечение на хомосексуални хора. 

През 1967 година във Великобритания е отменено престъплението над връзките между хомосексуални хора. През следващата година подобно престъпление е отменено и в България.

Първият Gay Pride в Лондон се провежда на 1 юли 1972 г. Организаторите се стремили датата да е максимално близка до 28 юни, за да напомня за 28 юни 1969 г. Хиляда души участват в него.

През 1983 г. походът бил преименуван на "Lesbian and Gay Pride", a през 1990 г. организаторите добавят и карнавален елемент.

През 2000 г. отпадат забраните за хомосексуални мъже и жени да служат в армията.

От 2002 г. хомосексуални двойки и хетеросексуални двойки без брак във Великобритания могат да осиновяват деца.

През 2004 г. хомосексуални двойки във Великобритания получават същите права като двойки, сключили брак.

От 2008 г. насърчаването на омраза срещу хомосексуални хора е обявено за престъпление във Великобритания.

През 2013 г. е признат бракът между хомосексуалните в Англия, Уелс, а после и Шотландия. 

От 2006 г. Regent Street and Oxford Street се затварят, за да позволят на шествието да премине в централната част на Лондон. От 2004 г. след парада се провежда политически митинг на Trafalgar Square и събитието придобива форма на благотворителна изява. Днес много компании, благотворителни организации и групи със специални интереси участват в Pride London. 

Фотография на Su--May under Creative Commons License.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.