Topee - шапка за пътешественици

Една наша британска позната ни показа снимка на дядо си, докато е работил в Индия в началото на миналия век. Дядото беше с особена шапка, която сме виждали в английските филми от Индия. Оказа се, че шапката се казва topee (топи). Разказваме за тази шапка, защото тя не е популярна в България.

Topee или шлем от сагово дърво (pith helmet) се появява през 19-ти век като част от военната униформа на германците, а впоследствие на британците и испанците.

 

Сводестата шапка с голяма периферия защитава от слънцето и създава сянка. Войниците я използават в топли земи като колониите на германците, британците и испанците в Африка и други места на света.

 

Саговото дърво е популярно в Индия. Шапките, които се плетат от кората на дървото, са бели и твърди. Войниците ги обливали с чай, за да им предадат комуфлажен вид. Белият цвят обаче впоследствие ги прави популярни сред цивилното население.

 

Topee е подходяща за пътешествия из джунгли и савани.

 

Днес topee се правят от корк. Военните продължават да ги носят като част от своята унифарма. Например, виетнамската армия и британските морски сили.

 

Ако ходите в тропиците, помислете за topee.

Автор: Бойко Боев

Снимки: public domain и DO'Neil under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.