Zadok the Priest музика за коронясването на британските монарси

468131844_dfd853180a_z

Zadok the Priest е музикално произведение на композитора George Frideric Handel (Георг Хендел), написано в Лондон за коронацията на крал Джордж II през 1727 г.

Оттогава Zadok се изпълнява при коронацията на всеки британски монарх в Westminster Abbey (Уестминстърското Абатство).

Текстът е базиран на Библейски текст, където Задок помазва Соломон за новия цар на Израил.

Текстът на химна на български е:

Задок свещеникът и Натан пророкът, помазаха Соломон за цар.

И всичките хора се зарадваха, зарадваха, зарадваха, и казаха:

"Бог да опази царя! Да живее царят дълго време!Да живее царят завинаги, Амин, Алилуя!"

Кой е Натан?

Натан е един от най-важните пророци в Стария Завет, който с дарбата си да разбира Божията воля (тоест да пророкува) служи на Давид и неговия син Соломон. Натан предава на еврейрския цар Давид, че Бог ще установи неговото царство за винаги. След смъртта на Давид, неговият син Соломон е помазан за цар от Натан.

Какъв е този Задок в химна?

Задок е главен свещеник на Израел по времето на царуванията на Давид и Соломон. Той се споменава многократно в Стария завет. Участва в тържественото помазване на цар Соломон с масло и провъзгласяването му за цар пред целия народ.

Тържествената музика е причина за популярността на Zadok the Priest. Мотиви от произведението са използвани и в химна на UEFA Champions League (Шампионска Лига на УЕФА), който звучи всеки път по телевизора преди мач от Шампионската лига.

 

 

Снимка: Juan Salmoral under Creative Commons Licence.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.