Ваня Мерджанова: Да оставиш следа

Ваня Мерджанова, която познаваме от групата ни за разходки из Лондон, е учителка в българските училища "Боян Мага" в лондонските квартали Бромли и Сохо. Ваня ни изпрати този свой текст по повод предстоящия празник на българската култура и писменост.

Да оставиш следа...

За много хора събота е ден за почивка. За мен, събота е най- важният ден от седмицата. Тогава се срещам и преподавам на децата от трети и четвърти клас, на училище “ Боян Мага”, в Лондон.

Подготовката за този ден е отговорна и трае цяла седмица:

проучвам интересни факти, издирвам подходящи песни, измислям забавни игри, пиша моя план...

В събота сутрин, децата пристигат едно по едно. Търкат сънено очички. Във въздуха витае ухание на сапун, чистота и вълшебство. Върху това чисто и бяло платно започва моето внимателно проектиране.

Посрещам ги и за всеки имам доза внимание: едни ще похваля за избора на дрешките, други за прическите, трети ще попитам как е минала седмицата. Често се шегувам, за да провокирам усмивките им.

Виждам как постепенно се отпускат, усмихват се и се заиграват.

Започваме урока с глагола споделям. За мен това е един богат глагол. Той включва обичам, доверявам се, вярвам.....

Споделяме , какво добро сме направили през седмицата. Тези случки, истории, вълнения, ни сближават, правят ни съпричастни, сплотяват ни в едно цяло.

Тук в класната стая се случват интересни неща: пътуваме до България, изкачваме най- високите й планински върхове, откриваме просторни равнини, низини, реки и езера.Изследваме природните феномени на Родината.

Тук в класната стая откриваме богатството и красотата на българския език. Оживяват легенди, митове и предания. Възкръсват обичаи и традиции, в които децата са действащи лица.

Понякога малчуганите са шумни и предизвикателни, друг път плахи и несигурни, но винаги любопитни и с отворени сетива към знанието. Харесвам ги и ги обичам като мои деца!

Часовете минават неусетно....

Разделяме се с благодарност и пожелание за хубав почивен ден.

Прибирам се по тъмно, уморена. Оставям тежката чанта и правя равносметка на изминалия дълъг, съботен ден.....

Една след друга угасват светлините на космополитния град. Лондон ме прегръща и притихва.

Затварям очи......Удовлетворена съм .

Днес , в този необятен свят, след себе си оставих следа......

 

Автор на текста: Ваня Мерджанова. Прочетете също текста на Ваня Мерджанова: С България в сърцето

 

Нашата група за разходки из Лондон организира онлайн честване на 24 май. Поканени сте, където и да живеете по света. Имайте предвид, че часът на поканата е по английско време.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.