Вера Маринова – Аткинсън: Как да печелим състезания във Великобритания

С гласа и коментарите на спортната журналистка Вера Маринова свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на “Златните момичета”. Тя самата също е била “златно момиче”, световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика с две златни и една бронзова световни титли от 1967, 69-та и 71-ва година.


Вера Маринова работи в спортната редакция на Българската Национална Телевизия повече от 20 години; била е и неин директор. Отразява гимнастика и фигурно пързаляне, но също така лека атлетика и дори ветроходство, фехтовка и стрелба с лък. В момента работи за Британската федерация по гимнастика. 

 


Вера Маринова се срещна с нашата група за  разходки из Лондон в Хайд парк. Близо 50 българи научиха  за нейния живот на Острова и спортната и журналистическата й кариера. Ще си спомняме за горещия следобед с много емоции и от двете страни, цветя и дружно изпята Happy Birthday, защото на следващия ден Вера беше рожденичка.

Вера Маринова се премества във Великобритания през 1995-та година, когато се омъжва за Джон Аткинсън, голяма фигура в британската гимнастика, носител на званието MBE, Member of British Empire за заслуги в развитието на спорта. Познанството им датира много преди да се оженят; срещали са се по различни спортни форуми, а Джон Аткинсън често идвал в България да черпи опит от българската гимнастика.

Вера Маринова разказа, че за първи път идва в Англия през 1971-ва година, след последното си участие на Световно първенство, за 6 месеца, поканена от британската федерация по гимнастика, за да показва как се хвърлят топки и бухалки, тъй като тук все още никой няма понятие от художествена гимнастика.

Първото, което я впечатлява, са английските паркове, където можеш да се разхождаш свободно и да седнеш на тревата, без да получиш забележка. 

Другото, разбира се, е английската учтивост. „Доста дълго разсъждавах, когато за първи път напълно непознат в метрото се обърна към мен с „love“. Тогава любовта беше сериозно понятие“, смее се Вера. “От ранна възраст англичаните се научават да бъдат любезни,” смята тя и допълва, че именно учтивостта е ключ към интеграцията на чужденците.

“Когато преди 24 години аз и двете ми дъщери дойдохме във Великобритания, бяхме различни от англичаните и се чувствахме като бели врани,” казва тя. „На мен и досега ми липсва славянския начин на общуване, тази непосредственост, която ние носим. В Англия трябва да се съобразяваме как общуваме. Защото въпреки вродената си любезност, англичаните поставят граници, а за да ги прескочиш, ти трябват много години. Първо трябва да следиш за поведението си и по възможност то трябва да е максимално близко до поведението на класическия британец“. После идва езикът. „По отношение на езика, аз съм самоук човек”  казва Вера. “А ми се  наложи, идвайки тук, да работя с него“. 

Вера Маринова работи като пресаташе на британската асоциация по гимнастика, която в момента е много могъща, има над 300 хиляди членове, огромни успехи на европейско и световно ниво. Участва и в организацията на големи спортни събития. 

Сповед Вера Маринова желанието й непрекъснато да учи е едно от големите й предимства на Острова. „Българинът притежава едно много важно качество и то е любопитството. Това е нашето голямо предимство, да не чакаме някой да ни образова, а да се учим сами, защото никой не ни е длъжен за нищо. И още нещо: ако човек смята да се установи в тази страна, той трябва да гони стандарти, в пъти по-високи от стандартите на местните хора“, казва тя.

С много топлота и възхищение българската група обсъждаше с Вера нейните репортажи и коментари от художествената гимнастика и фигурното пързаляне. Оказа се, че всеки знае поне няколко имена на скокове в кънките – „Аксел“, „Ритбергер“, дори стана ясно какво значи емблематичният Тулуп - Toe loop (примка през върха на пръстите).

За годините в телевизията Вера казва, че са били истинска казарма. Тя продължава да коментира за Българската Национална Телевизия, всеки път когато я поканят. Работила е и на последното световно първенство по художествена гимнастика в София през 2018-та и разказа за една истински емоционална среща, организирана от Илиана Раева. На нея са били поканени всички български световни шампионки по художествена гимнастика през годините. Повече от 100 златни момичета долетели от цял свят, за да се видят.

Стана дума и за българския принос в световната художествена гимнастика. С признанието на този спорт за олимпийска дисциплина,  благодарение на България, амбициите в този спорт нарастват в цял свят. България има много силна школа и много големи познания в този спорт и започва да ги изнася. Български треньори работят в Испания, Канада, Италия и произвеждат световни шампиони. Страната ни има голям отпечатък и в бртанската художествена гимнастика. През 1997-ма година треньорката Надя Александрова идва от Пловдив и, по думите на Вера, вади Британския отбор от мезозойската ера. 

В Лондон в момента работят поне 5 български треньорки, а българско момиче е новата шампионка на Великобритания по художествена гимнастика. Тя се казва Кристияна Витанова. Друга българка е на второ място. Треньорките и на двете са българки. 
„Бъдете добросъвестни, работете здраво, не спирайте да се учите и пазете достойнството си. Опитвайте се винаги да сте поне едно ниво по-нагоре. Трябва да си по-добър, за да се състезаваш“. Това посъветва на раздяла Вера Маринова – Аткинсън.

На срещата беше и г-н Васил Асенов, трудово аташе към българското посолство в Лондон, който представи процедурата за уседнал статут. След срещата посетихме Голдън Скуеър в Сохо, за да покажем на Вера Маринова българските рози, подадени от нашата  българска група на лондончани. 

Автор: Ина НИКОЛОВА

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.