Елина и лондонският кмет Садик Кан

Ще ви разкажем за Елина Стоянова и нейната книжарница в лондонския квартал Уолтъмстоу, която беше включена във видео на лондонския кмет Садик Кан.

През юли 2016 г. лондонският кмет Садик Кан започна кампания “Лондон е отворен”, която цели да представи Лондон като отворен за бизнес град. Кан е горд с това, че в Лондон живеят 1 милион граждани на ЕС и подкрепя втори референдум за Брекзит.

През октомври 2018 г. неговата кампания “Лондон е отворен” направи видео, показващо европейски предприемачи в Лондон и техните бизнеси, включително български. Посланието е, че въпреки Брекзит Лондон продължава да бъде най-доброто място в света за живеене, работа и посещение.

Гледайте сега видеото. След това прочетете за българския участник в него - Елина Стоянова и българската книжарница "Имало едно време".

В рубриката "Български предприемачи в Лондон" на нашия сайт "Българи в Лондон" ви представяме Елина Стоянова, собственик на българската книжарница в лондонския квартал Уолтъмстоу. Елина, която ние харесваме много, е българският участник във видеото на лондонския кмет Садиг Кан, в което са показани европейци в Лондон и техните магазини. 

Аз съм мечтател, идеалист. Радват ме неща като прегръдки, усмивки, жестове, топлещи разговори с хора, които дори и да срещаш за първи път в живота, ти носят пълноценност и усещаш със сърцето си. 

Обичам планината и свързаността на човека с природата.

Вярвам, че хората сме тук за да си помагаме и създаваме добро.

Книжарницата е моята материализирана мечта. Тя е и дом на всички българи, които изпитват наслада и жажда за разговори от типа на: последна прочетена книга, смисъла на живота, любима музика. Хора, които не се страхуват да споделят, да търсят себе си и духовни ценности.

Книжарницата за мен е необходимост от общочовешка потребност за общуване, душевен мир, духовна свързаност.

Книжарницата е наша малка, българска общност, в която всички сме равни и изпитваме обща любов към литературата.

Три причини да посетите книжарницата?

  • Ако ви се четат книги на български език, можете да закупите или поръчате от тук. Или ако нямате място вкъщи, можете да станете член на библиотеката, вече с над 1 000 заглавия.
  • Ако ви се пие хубаво кафе и водят сладкодумни разговори на български език.
  • Ако имате интересно занимание или хоби, което искате да споделите, можете да наемете помещението и да го представите тук. Книжарницата е на всички нас. 

Често обичам да казвам, че искам посетителите да се чувстват като в хижа, топло посрещнати от хижаря, дори нямам против да си измият чашката след изпития чай или да танцуват посред бял ден сред книгите (случвало се е :)).

Щом видях видеото на кампанията “Лондон е отворен” мигновено се усмихнах, изпитах възторг, благодарност, приемственост и свързаност с всички собственици на малки бизнеси, пръснати из цял Лондон, застанали с изправена стойка зад реализираните си мечти на своите магазинчета.

Осъзнах, че не съм сама, че има много европейци отварящи всеки ден своите кътчетата, създадени с любов и вяра. В моменти на умора и падане духом от справяне на ежедневни проблеми, като плащане на непосилните сметки, съм се чувствала като единствения човек на света.  Истината е, че малкия бизнес среща много трудности в Лондон, а предполагам и навсякъде. Случвало се е парите да не ми достигнат да си платя наема и да прибягвам до лични средства.

Нерядко клиенти ми задават въпроси като: Защо го правиш? Какъв е смисълът? Как може да си в книжарницата всеки ден? Стигат ли ти парите? 

Разбира се парите не идват лесно, когато продаваш книги на своя език в чужда страна J. Но въпреки това винаги, ама винаги съм се чудила не виждат ли, това което виждам аз? Удовлетвореност, пълнота, смисъл да живееш в мечтата си именно сега, докато си млад, докато има огън в теб, признателност на хората, когато даваш (дори когато ти самият трудно се справяш).

Книжарницата е най-хубавото нещо, което съм направила досега в живота си. Но не е нещо, в което намирам материална изгода.

Понякога си припомням краят на „На изток от рая“, когато бащата казва на сина си, на китайски език:

 -Тимшел (Ти можеш)

Ще организираме събития в книжарница “Имало едно време” на Елина. Нейният сайт е https://www.bgknigi.co.uk.

Може да подкрепите кампанията като споделите видеото с Елина и хаштаг #LondonIsOpen и @MayorofLondon 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.