Илиян Нанчев – Един българин на 27 г. в британския парламент

Журналиската Ина Николова, която познаваме от нашите разходки из Лондон, представи на слушатели на Българското национално радио Илиян Нанчев от Стрелча - на снимката, който работи в бритаския Парламент. Специално за нашия сайт bulgariansinlondon.com Ина написа текст на оснавата на този радиоинтервюто с Илиян Нанчев.

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на лордовете (Горна камара), а начело стои суверенът – Кралица Елизабет II. 

Илиян е роден и израснал в планинския град Стрелча, завършва Гимназията по архитектура и строителство в Пловдив. След това заминава да учи във Великобритания. Дипломира се като бакалавър в сферата на масовите комуникации, а след тоова получава магистърска степен по дипломация и международна политика в Лондон.

След дипломирането си вижда обява за работа в Парламента, за която смята, че ще му даде добър професионален старт, кандидатства и печели мястото. 

Работата на Илиян Нанчев в администрацията на Парламента на Обединеното Кралство е свързана основно с организизиране на комитети, които се провеждат там, подготовка на пресконференции и различни други събития. Освен това, той организира посещенията на граждани при депутатите и лобирането им по различни въпроси, които те искат да поставят пред тях. 

Работата в Парламента е много динамична, казва Илиян, а най-ценото, което тя му дава е погледът отвътре върху гражданското общество на Острова:

„Хората наистина имат активна гражданска позиция по проблемите на деня, които ги касаят и  усещат, че колкото и далечни да изглеждат тези проблеми, те имат пряко отношение към тях и се стараят да изкажат мнението си. Това ми показва колко е важно гражданското общество да има самосъзнание. Ако има дебат по актуална тема, за един ден могат да дойдат стотици граждани, които са в състояние да чакат с часове само да изкажат позицията си. Дори се е случвало да не могат да дочакат реда си. Парламентът обаче е една толкова знакова институция, че хората са щастливи дори само заради факта, че се намират тук.“

Какви са най-интересните и непроменяни от столетия обичаи в една от основните институции на страна, в която уважението към традициите е пословично?

Процесът на дебатиране в Парламента е обгърнат от множество традиции, много от които – вековни. Всеки ден заседанието на камарата на Общините започва с процесия, в която говорителят преминава заедно със своите помощници през централното лоби на Праламента, винаги точно 2 минути преди началото на заседанието пред погледите на присъстващите граждани, разказва Илиян Нанчев. 

Друга, особено тържествена церемония, създадена и изпълнявана още от Средновековието, е откриването на парламентарната сесия. За нея кралица Елизабет II пристига в Уестминстърския дворец със златна карета. В специално пригодено помещение в парламента тя се преоблича в бяла рокля и дълга бяла мантия и слага кралската корона.

След като кралицата седне на трона, в залата на Камарата на лордовете се  допуснати и членовете на Камарата на общините, като начело на тях върви премиерът, повикани официално от  Black Rod (служител отговарящ за реда).

Тронната реч, която произнася кралицата, се пише първо от министрите в британското правителство, после се редактира и коригира от канцеларията на премиера. Кралицата няма право да променя нищо в нея. И още един интересен факт – Кралицата няма право да стъпва в камарата на общините – това е право само на демократично избраните представители на гражданите.

Илиян Нанчев казва, че досегашният му опит – и в университета, и в Парламента, му е показал колко важна е добрата комуникация. Всичко може да се започне отначало и не на последно място – добрите неща се получават в колектив.

Автор: Ина Николова

Снимки: Илиян Нанчев

 

Интервюто на Илиян Нанчев излючено по БНР- Стара Загора може да чуете тук.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.