Мила Маева за българите в Англия и миграцията

Читателите на нашия сайт "Разходки из Лондон" познават рубриката ни за историята на българската общност в Англия, чийто автор е етнографката Мила Маева. Миналата година излезе книгата на Мила “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност“. Затова с нея разговаряме за приема на тази книга от читателите.

За един автор срещата с публиката винаги е свързана с палитра от чувства. От една страна е радостта от приключеното произведение в неговата цялост, а от друга – притеснението от приема и въпросът за пълнотата и изчерпателността на текста.

“Българските емигранти в Англия – минало и съвременност“ разказва за настаняването, интеграцията и адаптацията на българите в Англия. Като етнограф залагах на непосредствения контакт със събеседниците, като провеждах интервюта с тях. Опитах да пресъздам гледната точка на събеседниците.

Част от хората, с които работих при подготовката, имаха възможност да се запознаят с нея още преди излизането й. Някои бяха доволни, че книгата разказва за техния живот в Англия. Както каза една приятелка, виждайки се вътре в нея: „Чувствам се като принцеса“. Други от събеседниците искаха да бъде допълнена с нова информация, за да стане още по-подробна и информативна. Посочваха пропуски и неточности. Трети от събеседниците дори се разсърдиха, че не са споменати. Искаха да я преработя и допълня, което се надявам да стане в английското издание.

Дори част от събеседниците още не са се запознали с нея и се надявам това да се случи при евентуално представяне на книгата в Лондон. Засега проблемът е, че тя е достъпна само в хартиен вариант и може да се поръча от тук. Надявам се скоро издателство „Парадигма“ да я пусне и в електронен вариант.

Изследванията на движенията на българските граждани са част от проучвания в рамките на Българска академия на науките. Те целят описване и анализ на съвременните тенденции на придвижване на населението, както вътре в България, така и в чужбина, и влиянието, което тези движения оказват върху трудовата заетост, стандарт и качеството на живот, културата, езика, религията, идентичността и т.н. на българите зад граница.

Изследванията покриват почти всички страни, в които живеят сънародници. Тези знания са полезни както за обществото, така и за българските политици. Познаването на българските общности ще подобри и българската политика спрямо тях, въпреки че често учените остават нечути от държавата.

Проблемът с миграцията се свързва и с един доста наболял за страната ни въпрос напоследък. В момента голям екип от изследователи от БАН работят по проект „Мерки за преодоляване на демографската криза в Р България“. Целта му е да предложи конкретни мерки с цел подобряване на тревожната демографска картина в страната. Мерките ще засегнат проблемите на раждаемостта, смъртността, както и ограничаване на миграциите и създаването на добри условия за връщане на българите в страната. Търсим и връзката между миграцията и националната идентичност, върху това, което ни кара да останем българи зад граница.

В рамките на проекта екипът е разработил онлайн въпросник за проучване на нагласите сред българите в чужбина, който е достъпен тук.

Опитали сме да ограничим въпросите, така че попълването им да не отнема повече от 15 минути. Ще се радвам и ако читателите се включат в изследването ни.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.