Робърт Маверик е ангел пазител в Лондон

robbie8

Разходки из Лондон представя един необикновен човек.

Всичко започна от една наша разходка покрай Темза. В групата ни от около 25 човека се открояваше един млад мъж. Той респектираше с тъмните си очила и телослoжението си. Представете си как би изглеждал мъжът, който бихте желали да се появи до вас, ако някой ви досажда. Така изглеждаше новодошлият.

Без съмнение мъжът беше по-силен и от най-силния член на групата ни. В други общества той със сигурност можеше да е воевода или министър-председател, в Лондон обаче стоеше усмихнат до другите хора на автобусната спирка. Държеше голям фотоапарат и търпеливо чакаше групата да се събере и тръгне най-накрая към Albert Bridge.

Когато по-късно се заприказвахме, открих, че новият участник в разходките е не само най-силният, но и най-позитивният в групата. Той се радваше като момче на екскурзията, снимаше непрестанно, привлечен от сменящите се гледки от южната и северната страна на Темза и общуваше открито с всеки, който го заговаряше.

Колкото повече говорeхме с този човек, толкова повече "необикновени" неща откривах в него. Най-напред се оказа, че той е първият участник в разходките, който е от Охрид. После се оказа, че той добре познава България, защото е живял в Хасково. После разбрахме, че е охрана на звезди. Не звезди в небето. Звездите, които охранява охридчанинът, са тези, които виждаме по червените пътеки на премиерите на холивудски филми или на VIP партита в петзвездните хотели около Хайд парк.

За първи път до нас вървеше истински охранител. Докато той се шегуваше и го гледах как се радва на света, моите представи за охранителите се изпаряваха. Досега си представях, че тези хора са тъпи като героите във вицовете за българските мутри. Нашият нов приятел определено умееше да предразполага събеседниците си да се чувстват добре и освен това, има чувство за хумор.

Нямаше как да не сме любопитни - Кои звезди си охранявал? Наистина ли? Как се държат те? Кой е най-досаден? Кой е най-готин? Какво те питат?

Беше забавно. Видяхме сякаш звездите отблизо. Но имаше и някои ограничения. Професионални правила, така да се каже. Едно от тях беше, че охридчанинът не можеше да ни каже цялото си име. За нас и вас той е Робърт (Роби) Маверик.

Маверик е прякор. Maverick е необикновен човек; човек, който е независим и самостоятелен.

(Пауза - Страхуваме се, че историята ни стана трудна за четене, защото споделихме наведнъж твърде много необичайни неща. Затова за момент спираме, за да дадем  възможност информацията да бъде възприета и оценена. Едно. Две. Три. Продължаваме.)

Толкова много впечатляващи неща. Като на кино. Всъщност, мислете си за романтичния филм The Bodyguard, в който Кевин Костнър беше бодигардът на Уитни Хюстън, и приключенския филм Maverick, в който Мел Гибсън играеше комар из градове и села на Дивия запад. И така днес ви срещаме с Кевин Костнър и Мел Гибсън в едно. Героят ни, който е дошъл от Охрид, е на мисия в Лондон.

Ти си от Охрид. Какво те доведе в Лондон?

Роден съм в малко градче близо до Охрид, на около 60 км., в град Кичево. Майка ми е родом от Охридско, а баща ми е от Кичево. Доста години живях в Хасково, в  България, работех в ИТ сферата. Един от моите мениджъри, с който работехме заедно, се премести да живее и работи в Лондон. Неговата съпруга отдавна живееше тук. Благодарение на тях и аз съм тук. Вечно ще им бъда благодарен.

Каква беше твоята детска мечта? Дали сегашната ти работа е нещо, за което някога си мечтал?

Моята детска мечта беше да обикалям света, горе - долу нещо такова се получи - постоянни пътувания и ангажименти. Мога да споделя някои от моите снимки, които всеки може да види по световните медии, също харесвам да снимам Лондон, харесвам и природата, понеже е истинска, харесвам истинското.

Какво ти харесва най-много в настоящата ти работа?

Аз съм VIP Bodyguard (close protection officer) и мениджър на защитно-надзирателния екип. Имам късмета и удоволствието да работя за много известни личности. Харесва ми, че правя нещо добро за хората и ги защитавам. Това е човешко и хуманно удовлетворение, да помогнеш на някой и да го защитиш. Някои ни наричат ангели пазители. (Робърт ни показва снимки на звезди, които е охранявал. Снимките са от медиите. Заради защитата на авторските права на фотографите и медиите, тук не можем да ви ги покажем). Започнах като охрана в барове, докато се запознах с един  господин от службите, който ми даде идея и мотивация да започна да работя на професионално ниво като лична охрана на ВИП знаменитости и за правителството. Много е важно с кого работя, да изпитвам удоволствие да бъда лидер на своя екип. Върша си работата на 100%.

Трябва да имаш много интересни истории за разказване в края на деня. Би ли ни разказал някоя история?

Преди години, по време на първата бременност на херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън, стана скандал с телефонно обаждане на радиоводещи от австралийска радиостанция в болницата „Крал Едуард VII", където Кейт беше за преглед. Водещите се представили за кралица Елизабет II и принц Чарлс и поискали информация за пола на бебето. Медицинската сестра повярвала, че това са кралицата и престолонаследникът и разкрила състоянието на бременната Кейт Мидълтън. Няколко дни по-късно медицинската сестра беше намерена мъртва, след като е разбрала, че това е било блъф. Явно не беше издържала на напрежението и се беше самоубила. След този случай семейството й постоянно изпращало заплахи на австралийските радиоводещи. Те завели дело в съда срещу роднините. Тогава ние поехме случая – да ескортираме радиоводещите до съда, да гарантираме тяхната безопасност в продължение на два дни, колкото траеше процесът. Първият ден влязохме с лимузина през главния вход, но имаше голям интерес от страна на медиите, а и очаквахме всичко от страна на семейството на медицинската сестра, това наложи да ползвам въображението си. Дадох заповед на моя екип, включително на шофьора, да смени лимузината с обикновен микробус, свалихме костюмите и влязохме в съда преоблечени като доставчици. Бяха много изненадани как го направихме - как влязохме и излязохме. Имаше големи благодарности към целия ми екип от страна на радиоводещата, която работи в една от най-големите медии в Сидни. Всичко приключи щастливо, благодарение на моя екип и добрата ни съвместна работа.

По време на разходката установихме, че Робърт обича да снима. След това във фейсбук видяхме, че той има талант и на фотограф. Не отказа да сподели любими свои снимки на Лондон с читателите на Разходки из Лондон.

10255294_10204037815534883_455719715204115329_n
 
11036670_10203890384689204_2051140069855038715_n
Има ли нещо в Лондон, което ти напомня на Охрид? Лондон ми прилича на Охрид по историята, традициите, знаменитостите, Ривиерата, красотата. Какво ти липсва от Охрид в Лондон?

Семейството, приятелите, храната. Начинът на живеене.

Ако можеш да вземеш някой от твоите известни клиенти в Охрид, кой би избрал? Какво би им показал в Охрид?

Определено не мога да кажа кой точно. За мен всички са клиенти. Мисля, че със сигурност би им харесала природата, езерото, крепостта, традициите и храната.

Снимки от личния архив на Робърт. На първата е със значка на British Bodyguard Association - професионалната асоциация на британските бодигардове.

robbie badge

robbie7
RobbieBerb

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.