Сериалът The Outlaws забелязва българите във Великобритания

The Outlaws e вторият британски филм, в който присъстват българите във Великобритания.  

The Outlaws е сериал на BBC за група нарушители на закона от Бристол, които вместо затвор изпълняват общественополезен труд. Въпросното наказание е да почистят и възстановят изоставена обществена сграда. 

Сериалът е интелигентна комедия, в която хуморът идва от културните различия на участниците, всеки от които е представител на част от британското общество - млада аристократка, която е станала инфлуенсърка; бял мъж - бизнесмен, който е консерватор; чернокожа жена, която цял живот се е борила срещу расизма; адвокат в криза на средната възраст; чернокож младеж, чийто живот е минал в жилища за социално слаби, и много умно момиче с родители имигранти (майка от Шри Ланка и баща от Полша). 

Докато възстановяват изоставената обществена сграда, нарушителите се сближават помежду си и с “надзирателката си” - млада бяла жена от ниските класи, която е амбицирана да израсне социално и мечтае да стане детектив (това е една от най-популярните мечти във Великобритания, тъй като полицейските детективски филми са особено популярни). 

В един от епизодите на втория сезон инфлуенсърката решава да помогне на адвоката да подобри кавалерските си умения и моли надзирателката да отиде на среща с него и докладва как се е държал. Това е един от най-смешните епизоди.  

След като адвокатът взима надзирателката от нейния дом за срещата, тя започва да записва впечатленията си на диктофон. Например, че той е закъснял с три минути, че не й е донесъл цветя, какъв е дъхът му, парфюмът му. . .  

След това идва коментар за колата му, която е бежова Шкода Октавия от 2012 г., което според нея, прави кавалерът й да изглежда като “българин - шофьор на minicab”. 

 

(Minicabs са вид такси. Във Великобритания има два вида такси - hackney carriages, които могат да бъдат наети на улицата (например, в Лондон те са черни на цвят и определена марка (TX), затова се разпознават веднага) и minicab, които не могат да бъдат спрени на улицата, а се наемат по телефона или от определени места и шофьорите ползват личните си автомобили, които могат да бъдат различни марки или цветове.)

Във Великобритания има много българи шофьори на minicabs. Филмът е признание, че те са забележими. 

За втори път гледам британски филм, в който се говори за българи във Великобритания. Първият беше епизод на популярния сериал Holby City (британски еквивалент на американския “Спешно отделение”). В него живеещият в Лондон актьор Миро Кокенов играеше ролята на българин -  пациент в болницата. За този филм може да прочетете тук

Накрая, любопитно е също, че The Outlaws споменава и тотото в България. Това става в епизод от първия сезон, в който умното момиче с родителите имигранти, каза на полицайката - детектив, че случайностите в живота не са толкова невероятни и даде пример за това с Българското тото, където в два поредни тиража са се паднали едни и същи числа и разследването не е намерило нищо нередно в това.  

Полицайката не можеше да повярва и затова беше поканена да провери случая с българското тото в Гугъл. Ние направихме това за вас: прочетете историята на BBC за Българското тото от 2009 г.  Bulgarian lottery repeat probed 

 

Автор: Бойко Боев

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.