Тихомира Пейчева за Дивали, Индия и йога

Тази година индусите по цял свят празнуват на 27 октомври Дивали – празник, равносилен на християнската Коледа. В Индия и държави с голямо индуско население като Непал, Шри Ланка, Мавриций и Сингапур денят е официален празник. В Обединеното кралство, където живеят над 1.5 милиона индийци, празникът е видим: къщите на индуси и синдхи са украсени със светлини, а в офисите се предлагат сладки. Ние решихме за Дивали да ни разкаже Тихомира Пейчева (на снимката по-долу), която беше главният организатор на Българския културен фестивал през май в лондонския квартал Сохо. Тихомира познава добре Дивали от Индия, където е живяла 13 години.  

Индия 

Индия е огромна и разнообразна, но едно е сигурно, няма как да не разберете че сте в Индия. Жените са облечени в сари, а мъжете -  в лунги, доти или курта. Въздухът е влажен и тежък. Превозните средства са различни, но не може да не забележите триколките рикши. Те са с различен цвят във всеки щат. 

За първи път пристигнах в Индия през лятото на 2000 г. Не бях живяла в чужбина преди това. От Варна отпътувахме за Ченай, столицата на Тамилнаду в югоизточна Индия. Когато отвориха вратите на самолета и онзи влажен, наситен с миризми въздух ме лъхна за първи път, желанието ми беше да тръгна обратно. Събрах сили и положих усилия да възприема тази напълно чужда страна и култура. Всичко беше различно, от храната, дрехите и климата до езика, хората и начина на живот. 

Ченай е четвъртият по големина град в Индия, с население над 5 милиона жители. Ако искате да впечатлите индийците с познания за Ченай, питайте ги за Колиууд. Така се нарича вторият по големина филмов център на Индия, чиито студия са в Чинай. (Най-големият филмов център на Индия е в Мумбай (Бомбай) и е известен като Болиууд.) 

Заради киното, Ченай беше покрит с реклами на филми и популярни артисти. Кинорекламите бяха огромни - с размерите на стена на къща.  

Ченай е индийската автомобилна столица, а пристанището му - второ по големина в Индия. 

Дивали 

Дивали започва в деня на новата луна (amavasya), според индуския лунен календар. Това означава, че датата на празника се променя. Според индусите Amavasya е най-тъмната нощ, в която доброто и злото имат еднаква сила.  

Дивали отразява вярата на индусите, че доброто (светлина) ще победи над злото (тъмнината). Затова на този ден индийците запалват свещи и лампи в домовете си.  (Думата diwali означава редове от запалени лампи.) 

Подготовката за празника започва от рано с основно почистване на домовете и грижа за тях (декорация или купуване на подаръци за дома). Декорацията включва и rangolis – орнаменти по пода от оцветен ориз, пясък, брашно и цветя.  

Rangoli не са само за декорация, но и за да донесат късмет на семейството.

За много индийци Дивали е начало на новата бизнес година и поради това, подходящ момент за пожелания за благополучие. Хората обличат най-хубавите си дрехи и ходят на гости. 

Традиционно прозорците и вратите на къщите се оставят отворени, за да може през тях да дойде богинята на богатството и светлината, наречена Лакшми (на снимката). 

Пред мандирите – така се казват индуските храмове – се поставят храни за различните богове и сладки.

 

Йога 

С йога започнах да се занимавам в Индия. В Индия йога не се практикува във фитнес залите. Най-често класовете се провеждат в една стая в къщата на учителя.  

Първият ми опит беше разочарование. Учителката не ми допадна и аз реших, че йога не е за мен. По-късно имах щастието да срещна един от най-ерудираните йога учители в Ченай. Той ми показа красотата и дълбочината на йога. Заради него започнах редовно да се занимавам с йога и по-късно реших за завърша курс за учители. 

Йога ме промени на много нива. На чисто физическо ниво, благодарение на йога, аз имам по-голяма свобода на движенията си. Но йога е повече от това да бъдеш гъвкав. В основата на йога е балансът. Баланс във всички аспекти на живота. Като се започне с баланс в мускулната система, върху който работим в класовете на ниво асани, преминем през баланс в храненето и достигнем до баланс в мисленето и отношението към заобикалящата ни среда.  

Повече за Индия и йога научете от страницата на Тихомира Пейчева във Фейсбук. Тихомира е учител по йога в Лондон.

Снимки: Garry Knight, Abhinaba Basu, Marcin Floryan, Sean Ellis

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.