Флейтистката Десислава Димитрова: Класическата музика сближава българите с другите лондончани

Ваня Ковачева представя участниците във Фестивала на българската култура в Сохо на 19 май 2019 г.  Когато мислихме за програмата искахме да имаме класически музиканти, защото в Лондон има много български музиканти, занимаващи се с класическа музика. Тъй като нашият фестивал беше насочен към останалите лондончани, разчитахме че фолклорната музика и танци ще ни откроят, а изпълнителите на класическа музика - ще ни сближат с чуждите гости.

D&P Music е формация на флейтистката Десислава Димитрова и челиста Шимон Павлас, създадена през февруари 2019. Двамата са концертирали в различни музикални състави в Лондон за класическа и популярна музика. Освен изпълнители, Десислава и Шимон са и преподаватели, носители на нови идеи, докосващи все повече деца, желаещи да се занимават с музика.

Десислава Димитрова сподели, че с участието си на  фестивала двамата са искали да допринесат за сближаването на българите в Лондон с различни националности, чрез споделяне на изкуство и култура. Според нея, класическата музика помага на лондончани да се справят в динамичното си ежедневие.

D&P Music изпълниха Корсо - за флейта и чело, написано от белгийския композитор Уилфрид Уестерлинк, който също присъстваше на фестивала. Произведението е написано и посветено на Деси и Шимон, като представлява три миниатюри, описващи парад на цветята. Второто изпълнение беше не по-малко завладяващата трета част на Дуо Концертант оп. 100 от италианския композитор Джулио Бричалди.

“Избрахме точно тези произведения, за да покажем контраста между музиката на 18 и 21 век”, каза Десислава Димитрова, “Въпреки това тази музика е еднакво празнична и виртуозна”.

Според нас тази музика беше много подходяща за фестивала и поради факта, че някои от сградите на Golden Square - площадът, където беше нашето българско събитие – са построени през 18 век, а ние пък показахме с фестивала какво означава да сме българи в 21 век – да сме едновременно отворени към света и културите около нас и да познаваме и популяризираме българската култура.

 

Повече за Десислава и Шимон може да научите от Фейсбук страницата им https://www.facebook.com/DimitrovaPawlasMusic/

Или на техните страници в интернет: www.dessydimitrova.com и www.szymonpawlas.com* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.