Яна Куцарова: Спомен за стария паспорт с визите

yana-kutsarova
Разходки из Лондон разговаря с Яна Куцарова, с която станахме приятели от разходките в Лондон. Ние каним познатите си да разказват за своите спомени от преместването си в Англия и впечатления от живота си в Лондон. Според нас, опитът на всеки човек е уникален и ценен заради това. Ако искате да споделите своя опит, свържете се с нас. :)

От колко време живееш във Великобритания?

В Англия за първи път дойдох през далечната 1991 г., две години след Голямата промяна в България. По това време в Англия можеше да се пътува само с виза, издадена от британското посолство в София. Все още си спомням с тягостно чувство километричните опашки пред посолството, многото документи, които се изискваха за тази виза, голямото чакане и настоятелните въпроси на чиновниците защо искам да отида в държавата им. Мислих, че съм отговорила неубедително и почти се бях отказала вече, но най-изненадващо получих виза и то веднага. След това пътувах още много пъти и никога  не съм имала проблеми с визата. За по-постоянно в Обединеното Кралство се установих през 2011 г.

Какво си спомняш от първите си дни в Лондон?

Първите ми спомени за Лондон са за дъжд, забързани хора с чадъри, черни таксита, подредени една до друга почти кукленски къщи и... Темза, разбира се. И хората най-вече. Забързани, но внимателни, дружелюбни, винаги готови да се спрат и даже да се отклонят от пътя си, ако някой ги е помолил за помощ.

Пазиш ли вкъщи някой предмет, който ти напомня за преместването във Великобритания?

Доскоро пазих стария си паспорт с визите, но май съм го загубила покрай преместванията.

Като се върнеш назад във времето, би ли искала всичко отново да се повтори?

Не зная дали искам да се повтори по начина, по който се случи, но да - определено искам да се повтори. Англия е моята държава, харесвам Лондон, харесвам английската провинция, харесвам зеленината навсякъде около мен, парковете, кралските дворци, музеите, църквите. Харесвам английския дух, добрите маниери на англичаните и  хубавото чувство за хумор. А също и кралицата.

Какво би променила, ако сега ти предстоеше да се преместиш във Великобритания?

Какво бих променила, ако сега ми предстоеше да се преместя във Великобритания? Бих се информирала по-обстойно за всички аспекти от живота в тази страна, а също така бих прочела Watching the English преди да тръгна, за да не изпадам понякога в неловки ситуации.

Какво най-много харесваш в Лондон?

Какво най-много ми харесва в Лондон? Любимо място - Британският музей. Ходя винаги, когато имам свободно време или съм прочела за някакъв интересен експонат, който се намира там, или пък има интересна изложба. Обичам много и градините на Horniman Museum до Форест Хил. Много обичам и парка на Гринуич и Темза на Уест Индиа Кийс.

Какво ти липсва от България в Лондон?

От България най-много ми липса морето, плажовете, а също така истинската снежна зима в планината, мириса на дърва в камината, уюта на дома, близките и приятелите. Нищо ново и оригинално, нали? Предполагам на всички българи липсват някои от тия неща.

За какво мечтая?

Нямам мечти, само желания

А сега сериозно - наистина трябва да помисля, може и да измисля някоя красива мечта!

yana-kutsarova

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.