"Под игото" в Лондон

Романът на Иван Вазов “Под игото” е публикуван за първи път като книга пред 1894 г. Преди това той се появява на части в научното списание "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина", публикувани в периода 1889-1890 г. През 1893 г., т.е. една година преди да се появи “Под игото” като книга на български, романът е издаден в превод на английски от лондонското издателство “Хайнеман”. Публикуването на романа в Англия е нещо забележително, тъй като българската литература е напълно непозната за британците до този момент. “Хайнеман” включва известния роман на Вазов в поредица за международна литература, в която са включени други съвременни по онова време автори като Лев Толстой и Ги дьо Мопасан. Интересно защо на българите им отнема толкова години преди да издадат романа “Под игото” като книга в България и защо са изпреварени от англичаните?! Повече за превода на английски на “Под игото” и публикуването на романа в Англия може да научите от есето на Владимир Трендафилов Английският Вазов: Преводачът на “Под игото” През 1912 г  “Хайнеман” издава повторно романа на Вазов на английски. Него може да прочетете онлайн, тук.


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.