Коледното дърво на Трафалгар скуеър

Trafalgar Square (5)

Всяка година от 1947 г. насам Лондон получава коледно дърво от Осло, столицата на Норвегия, в знак на благодарност за подкрепата по време на Втората световна война. Кметът на Westminster, норвежкият посланик и кметът на Осло присъстват на включването на светлините на коледното дърво на Trafalgar Square.

https://www.youtube.com/watch?v=TVW7axXEa9U

Trafalgar Square е центърът на Лондон. Там е издигнат паметникът на адмирал Нелсън след победата му над испанската и френската флота в битката при Трафалгар през 1805 г. Статуята е висока 50.3 м., въпреки че изглежда малка на фона на целия площад. Колоната, върху която е издигнат Нелсън по време на Втората световна война е била цел на Хитлер. Той е искал да я взриви, като по този начин покаже немското надмощие над Великобритания. Лъвовете в основата на колоната са се появили чак през 1867 г. Създателят им е ползвал за модел починал лъв от лондонския зоопарк, за да пресъздаде приликата им с истинските животни.

Trafalgar Square (6)

На Trafalgar Square се намира статуя на крал George IV (1762 – 1830), защото той наема архитекта John Nash през 1820 г. да оформи пространството около Charing Cross, на което преди се намирали конюшните на Westminster Palace.

Сегашният вид на площада е дело на архитекта Sir Charles Barry и е бил завършен през 1845 г. National Gallery, пред която се разкрива площадът е открита през 1824 г.

Trafalgar Square е собственост на Короната, но се управлява от the Greater London Authority, като Westminster City Council владее пътищата около площада.

На Trafalgar Square се намира и най-малкият полицейски участък в света.

На 1 януари ще започнем новата година с посещение на Уестминстърското абатство. Ето поканата.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.