Ани Кей: Станете членове на British Bulgarian Society

Интервю с Ани Кей, председателка на British Bulgarian Society (Британско-българското общество), което ще е полезно за всеки, който се интересува от историята на Българо-британските отношения, както и за българите във Великобритания, които желаят да допринасят за тези отношения като доброволци.

Кога беше създадено British Bulgarian Society (накратко, “B-BS”)?

B-BS беше основано през 1952 г. с цел да насърчава добрите отношения между двете страни, чрез организиране на събития като показвания на филми, представяния на книги и празненства на традиционни български събития и празници в помещенията, които B-BS наема в лондонския квартал Излингтън. 

По-късно B-BS организира обменни програми за учители, земеделци, дърводелци и други занаятчии. 

Въпреки че заявената философия беше, че B-BS е аполитично, в началото на организацията то е определено лявоориентирано. Днес то е напълно аполитично, но с подобни цели: да насърчава британците да научат за България и да подкрепя българите в Обединеното кралство да споделят своята култура в новата си културна среда.

Какви са текущите цели на организацията и ключовите бенефициенти?

Първата цел е да намерим нови членове за нашия комитет. B-BS винаги е било вдъхновено от интересите на своя комитет. Откакто станах член в края на 1970-те години, имаше учители, които споделяха опит с колегите си от България, обичащи природата, вдъхновени от богатата флора и фауна на България, които посещаваха Етнографски музеи и организираха изложби на българската бродерия във Великобритания на известни места като Национален изложбен център. 

Новите членове, които се присъединят към нас, могат да изразят собствените си интереси и да организират събития в областите на културата, образованието и опазването на природата. С повече членове на комитета ние можем отново да организираме събития в Лондон и да продължим да подкрепяме събития другаде, например отново да наемем помещение. 

Моля, разкажете ни за последните и текущите ви проекти.

Заради изгубването на доходите на B-BS от туровете до България по време на пандемията (които сега бавно се възстановяват), правим по-малко дарения, предимно за малки проекти с организацията "Зелени Балкани". Подробности можете да намерите на нашия уебсайт: www.b-bs.org.uk
В момента нашият проект е да възродим комитета на B-BS, който беше засегнат от пандемията и локдауните, загубата на няколко известни членове. Комитетът изпълнява важна роля в продължение на повече от 70 години. 

Кои са поддръжниците и членовете? 

Сегашните членове включват Крис Бъкстън, Огнян Авгарски от Balkania Travel, Джон Осборн, Мони Шийхан, Здравка Момчева, Зори Бърнър, Лиз Мелиш и Ник Грийн.

Известни минали членове включват Мърсия Макдермот, бивш председател и автор на няколко уважавани биографии на български герои; Брайън Скип, друг бивш председател и световно известен авторитет по строителство в зони с елементарни бедствия; Доналд Кенрик, заместник-председател, най-големият полиглот в Европа, който говори 30 езика, повечето от тях насъбрано, и може да превежда 60, както и авторитет по културата на ромите; и д-р Алън Буш, британски композитор и музикант.

Как B-BS поддържа връзка с членовете си и поддръжниците?

В момента само чрез уебсайта и Facebook. Нов проект е да съставим списък на тези, които не са във Facebook, но искат да установят или поддържат връзки с обществото. Би било полезно да споделяме с всички имейли с новини.


Защо лично подкрепяте B-BS? Кога се присъединихте към него? Каква е вашата текуща роля?

Присъединих се към B-BS в края на 1970-те години. Преди това бях пътувала много из Балканите. След като изучавах историята на България в университета, харесах България и предвид липсата на информация в основните медии, се присъединих към B-BS, за да получавам новини от тази страна. (Помнете, че нямаше Google тогава!) Не бях особено активен член до 1980-те години. Постепенно се привързах повече към България и ми се искаше хората да осъзнаят какво предлага тя. 

През 1996 г. поех ръководството на туровете до България, което съвпадна с нарастването на интереса към наблюдение на птици и екскурзии за пеперуди в България.

С доходите от туровете правихме дарения на Българско общество за защита на птиците и Зелени Балкани, както и да предоставим малки стипендии на български студенти в Обединеното кралство. В B-BS продължавам да работя с Огнян Авгарски от Balkania Travel по програмата за турове, и да съм председател на B-BS.

Вие сте автор на ръководство за България. Какво ви подтиква да пишете за България? Как се различава Вашата книга от другите ръководства? Как можем да си купим Вашата книга?

Ангажирането ми за пътеводителя за България на издателството Bradt Guides се получи почти случайно. На ежегодния британски панаир на любителите на птици – става въпрос за хора, които обичат да гледат птици в природата - в Рътланд, се срещнах с Bradt Guides, които имаха щанд. Те се интересуваха от дивата природа на България и ме помолиха да оценя статия от няколко страници за България. После ме помолиха да напиша глава от пътеводител за България, а впоследствие на пълен пътеводител. Bradt Guides се гордеят с вниманието на пътеводителите им към детайлите. Моят пътеводител за България се предлага в книжарници и в Amazon.

Как може някой да стане член на B-BS?
В момента нашите членове са само във Facebook. Пишете ни там или на сайта www.b-bs.org.uk, ако проявявате интерес да станете членове.

Въпросите зададе Бойко Боев

Снимки: личен архив на Ани Кей.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.