Българската независимост от 1908 г. в британската преса

Първото в света илюстрирано седмично списание The Illustrated London News разказва за обявяването на българската независимост на 22 септември (5 октомври) 1908 г. В броевете на списанието от 10 и 17 октомври 1908 г. можем да намерим следната информация и снимки:

Княз Фердинанд е провъзгласен за цар при обявяването на независимостта на България в старата църква "Свети Четиридесет Мъченици" в Търново, а след това и на Хисар, където е била древната крепост, в която са живели българските царе. От това място е снимката, на която са новият цар, министър-председателят Александър Малинов, председателят на Народното събрание Христо Славейков, министърът на вътрешните работи Михаил Такев, министърът на финансите Иван Салабашев, министърът на правосъдието Тодор Кръстев, министърът на земеделието Андрей Ляпчев, министърът на войната генерал Данаил Николаев, министърът на образованието Никола Мушанов и министърът на външните работи Стефан Паприков.

IMG_7455

Войници, отдаващи почит на новопровъзгласения цар Фердинанд I (дотогава княз).

IMG_7480

Новопровъзгласеният цар Фердинанд I на път към София

IMG_7476

Влизането на новопровъзгласения цар Фердинанд I в София

IMG_6310

Софийският кмет поздравява Фердинанд при пристигането му в София като цар

IMG_7478

След провъзгласяването на независимостта България е готова за война с Турция. На картината са показани български селяни, сезонни работници в Румъния, които чакат на гарата в Брайла влак за България и обсъждат предстоящата война. Армията на България е наброявала 52 000 души, а при мобилизация - 375 000 души.

IMG_7489* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.