"Българският" мост на Темза

2814803475_8d156a7b86_b

Както всяка сутрин, на 7 септември 1978 г., българският писател Георги Марков закусва със своята съпруга Анабел и малката си дъщеря Александра-Райна. После тръгва на работа. Движи се по обичайния си маршрут: пътува до Waterloo Bridge с личния си автомобил, паркира колата на южната страна на моста, както обикновено. После се качва на моста и преминава до северния му край. Там е спирката на автобуса, с който Марков стига до офиса си.

Нищо по пътя за работа не показва на Марков, че е наблюдаван през цялото време. Докато чака автобуса на спирката, той не подозира, че след малко ще стане жертва на един от най-мистериозните атентати по време на Студената война, който шокира цяла Англия, заради начина, по който е извършен, политическите интриги и използваното средство на убийство.

Оглеждайки се за автобуса, Марков усеща силно парване в задната част на бедрото си. Хваща се за крака и се обръща назад. Марков вижда мъж, недалеч от себе си, на същата страна на тротоара, който вдига чадър от земята и след като се изправя, се затичва към отсрещната страна на моста. Там той махва на преминаващо такси и успява да отпътува с него. По-късно през деня на Георги Марков му става лошо. В 9 часа вечерта отива в болница.

В началото докторите смятали, че Георги Марков е параноичен. Въпреки грижите на лекарите, състоянието на писателя се влошава. На 11 септември 1978 г., в 10.40 часа сутринта, той умира.

През 1969 г, когато имигрира от България, Георги Марков е на 40 г. В родината си е известен писател, но заради критичните си към режима творби има много врагове. От ноември 1975 г. до юни 1978 г. Марков става автор на 137 задочни репортажа за радио Свободна Европа, в които описва живота в комунистическа България. Литературният критик Светлозар Игов в своята книга „История на българската литература 1878-1989“ нарича Задочните репортажи „най-значимият засега документ на българската тоталитарна действителност“.

Markov

 

Препоръчваме есето на Димитър Кенаров A Captivating Mind, посветено на писателя. Гледайте филма Umbrella Assassin на PBS, който започна с възстановка на атентата, от която винаги ни побиват тръпки. Слушайте и предаването, посветено на Марков, което тази година беше излъчено по BBC Radio 4 The Murder of Georgi Markov

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.