В къщата на Чарлз Дарвин

Лято е. Решаваме да се разходим до къщата на Charles Darwin в Кеnt. От Bromley South Station с автобус е за по-малко от 20 минути. Ние предпочитаме да ходим пеша. Ходим дълго, по улици, покрай селца, езеро с лилии, където се снимаме, поляни, ферми, летище.

Darwin House (2)

В 16 часа сме в Down. Спираме за кратко в единия от двата пъба в центъра на селото и продължаваме към Down House, в която Darwin се премества от Лондон през 1850 г. по здравословни причини.

Darwin House (8)

Чарлз Дарвин е избрал да се ожени за своята първа братовчедка Emma Wedgwood. Имат десет деца, три, от които не доживяват зрялост. През 1851 г. умира любимото дете на Дарвин. Тогава той губи вярата си и спира да посещава селската църква. Чарлз и Ема са в средата на родословното дърво.

Darwin House (58)

Дали защото Дарвин, като отричащ божествения произход на човека, беше много популярен в българското училище, дали защото британците са ненадминати в способността си да превръщат музеите в най-интересните места за изучаване на света, но домът на Дарвин е богатство за любопитния човек.

Дарвин е искал да разбере как растения от един и същи вид растат в различни области по света. От своето петгодишно пътуване до Южна Америка с кораба Beagle е донесъл екзотични растения и цветя, които е отглеждал в близки до естествените им условия в оранжерия. Наблюдавал е как се развиват. Наблюденията си е описал в книгата Опрашване при орхидеите, издадена две години преди смъртта му. В зеленчуковата и овощната градина e изследвал дейността на червеите за създаване на хумуса, опрашването между видовете, взаимоотношенията между растенията и естествения подбор между тях.

Darwin House (14)
Стаите на първия етаж в къщата са възстановени през 1996 г. във вида, в който са изглеждали по времето, когато там е живяло семейството на Дарвин.

Darwin House (63)
Дарвин e имал билярдна маса.

Darwin House (51)
На втория етаж стаите са пълни с информация за изследванията, направени от Дарвин.
Darwin House (56)

Децата на Дарвин пред прозореца на дневната в къщата в Down.

Darwin House (60)
Чарлз Дарвин e един от петимата, погребани в Westminster Abbey през 19 век, въпреки противопоставянето му на църковните схващания в неговата еволюционна теория за Произхода на видовете. Прочетете още Любопитни факти за Charles Darwin.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.