Защо полковник Том Муур стана световна звезда?

Българите познават Лутън, заради летището, от което има полети до и от България. Лутън се намира в областта Бедфордшър, в която през 1902 г. се появява първият трактор в света.

На около 30 минути път с кола от Лутън живее 99-годишния Том Муур (Tom Moore), ветеран от Втората световна война. След като за няколко дни той успя да събере 15 милиона паунда в помощ на британската здравна система NHS в борбата с коронавируса, той стана известен в цял свят.

За да събере пари за NHS на 6 април полковник Том Муур поема предизвикателство – да извърви 100 пъти своя двор (25 метра), по 10 пъти на ден. Предизвикателството е по случай 100 годишния рожден ден на бившия военен – той е роден на 20 април – и е сложно поради това, че Муур си върви с помощта на ходилка.

Хората от 54 страни дариха пари на Том Муур и когато той свърши по план 100-те прехода, той успя да събере над 15 милиона паунда за своята кампания в подкрепа на NHS.

Защо хората дариха пари. Вероятно защото: 

  • Том Муур е 99 години. Колко човека на тази възраст познавате? 
  • Том Мур е ветеран от Втората световна война. Колко живи ветерани от Втората световна война познавате?
  • инициативата на Муур е мила: Приятно е да видиш, че възрастни хора като него правят нещо за другите.

Според мен, Том Муур беше подкрепен, защото със своята проява и усилия той даде надежда на хората от цял свят, в момент когато всички имаме нужда от кураж. Щом близо стогодишният Том Муур може, значи всички можем да направим усилия и да преминем през положението, в което сме зариди коронавируса.

Помислете какво би вдъхновило хората в България сега. Познавате ли в България някой, който, подобно на Том Муур, може да даде кураж? 

Автор: Бойко Боев

Снимка: under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.