За блясъка на юбилея на кралица Елизабет

Преди 10-на години, докато вървях в Испания по поклонническия път до Сантяго де Кампостела, известен като El Camino, се запознах с един бразилец. Харесахме се - той беше симпатичен IT специалист, горе-долу на моите години - и затова един ден вървяхме заедно.  

През този ден по пътя се запознахме с други хора и ми направи впечатление, че много от тях се въодушевяваха като чуеха, че спътникът ми е от Бразилия, а споменаването на България от мен не предизвикваше никакви асоциации и емоции. 

По-късно научих, че подобно на търговските продукти (например, Кока Кола, Мерцедес, Епъл) държавите имат репутация. Дори има класиране на държавите по силата на техния бранд, тоест колко положително е отношението към тях по света както като туристически дестинации, така и за бизнес. За ранглистите и мястото на България, може да научите тук. 

https://www.bloom-consulting.com/en/ 

Сетих се за репутацията на държавите, докато честваме във Великобритания 70 години от възкачването на престола на кралица Елизабет II.  

Най-напред, трябва да имате предвид, че днес репутацията на британското кралското семейство е много силна. Според британската агенция за изследване на общественото мнение YouGov през 2020 г., 67% от британците искат монархията да остане в страната. Подкрепата за кралското семейство от отделните социални класи в страната е почна идентична. 

Кралица Елизабет, която освен британски монарх, е и държавен глава на 15 от 53 държави от Британската общност, включително на Канада, Австралия и Нова Зеландия, е една от най-познатите по света британци. Няколко пъти по време на пътуванията ми по света, като казвам, че живея в Лондон, са ме питали дали съм виждал кралицата, така както като казвам, че съм българин, са ме свързвали със Стоичков.   

Заради високата си репутация британското кралско семейство помага за влиянието на Обединеното кралство по света. Кралицата и членовете на семейството й срещат с посланици и държавните глави. Най-известите политици по света се появиха с видео поздравления за юбилея на кралицата. 

Кралицата и е важна за туризма в страната. Ако магазините за сувенири на летището в София има мускалчета и керамика, на летищата в Лондон туристите могат да си купят за спомен предмети с изображения на кралицата и членове на кралското семейство.  

Британската туристическа организация Visit Britania е изчислила, че свързаните с кралското семейство места като Бъкингамския дворец, замъците Уиндзор и Балмор привличат допълнително 2.7 милиона туристи. Това са най-често хора на средна възраст с добри доходи, затова не е изненада, че туристите с интерес към кралското семейство допринасят годишно 550 милиона паунда към британската икономика. 

Сегашният и миналите министър председатели на Великобритания нямат висока обществената репутация. Затова юбилея на кралицата обединява британците и международният отзвук е възможност те се почувстват част от важна световна сила.  

Замислих се кое българско събитие е подобно на юбилея на британската кралица и какво нещо, свързано с България, може да накара хората, които се срещат с българи по света, да се вълнуват. Споделете вашите идеи за това. 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев 

P.S. Може да продължим разговора за британската култура и юбилея на кралица Елизабет II следващата неделя, 12 юни, когато ще има разходка в квартал Мейфейър на места, свързани с кралското семейство и на пикник, на който специален гост ще е Йорданка Велкова, лектор по български език в University College London. Заповядайте. Повече информация за разходката има тук.   

https://www.meetup.com/londonbulgarians/events/286413109?utm_medium=referral&utm_campaign=share-btn_savedevents_share_modal&utm_source=link* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.