Как видях Кралицата

- Кой е виждал британската кралица?

- Ама, на живо ли?

- Да.

Оказа се, че английските ми колеги не са виждали Кралицата на живо. Питах ги вече.

Може би не са си направили труда да я видят. Все пак те и Кралицата живеят в Лондон. По съм склонен, обаче, да приема, че някои хора просто не са родени да видят кралицата.

Мисля си така, защото аз видях кралицата пред офиса, а колегите ми не я видяха.

Разказвам с подробности: С Амир отивахме през обедната почивка до бразилската фабрика за сандвичи. Това не е фабрика, но аз така я наричам. Освен това не е бразилски бизнес. Някога бразилци продаваха сандвичите, а сега турци. Заради евтините сандвичи мястото е популярно за обяд.

Аз си бях взел от вкъщи обяд, но Амир не си беше донесъл. Но тъй като съм приятел на Амир, реших да му правя компания и да отида с него до бразилската фабрика. После двамата щяхме да седнем на някоя пейка в парка и да обядваме.

Докато вървяхме нагоре по Farringdon Road, чухме сирени. Не обърнахме внимание първоначално на тях, защото обсъждахме шефката. Шефката дразни и мен, и Амир. 

Едва, когато се появиха двама полицаи на мотоциклети, спряхме да говорим. Единият натисна спирачки до колите в отсрещното платно. Другият спря 200 метра по-надолу. Сирените продължаваха да свирят. Движението по улица замря. Ние също спряхме.

Тогава се появи един Rolls Royce. Амир каза: „Това е вероятно принц от Саудитска Арабия”. Думите на Амир бяха последното нещо, което чух. След това сякаш някой изсмука всички звуци в радиус от 5 километра и настъпи пълна тишина. Дори сега се чудя как какво стана със сирените. И те бяха изчезнали. Необикновена промяна.

Видях Rolls Royce. Приближи величествено. Виждам го и сега как минава бавно като в каданс. Когато покрай нас, погледнах вътре. . . и видях Кралицата.

Седеше на задната седалка в колата. Беше сама там. Величествен профил. Точно като на британските банкноти изглеждаше. Само, че без корона. И по-възрастна.

„Еха!”, възкликнах, „Кралицата”!

„Кралицата ли беше?”, попита Амир след като чу какво казах. Ама вече беше късно. Rolls Royce-ът беше отминал. Амир не успя да види Кралицата. После обясняваше, че гледал мотоциклета на полицая, спрял наблизо.

Затова казвам, някой хора, сякаш не са родени да видят Кралицата. 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.