Лондонска среща с млади приятели на България

В поредицата “Вечните приятели на България в Лондон” имахме среща с група студенти от Италия, Китай, САЩ и Англия, които учат български език в University College London (UCL) – единственото висше учебно заведение в Лондон, в което се преподава български език.

Поредицата “Вечните приятели на България в Лондон” свързва участниците на нашата група с лондончани, които познават добре България. Целта е чрез тези срещи да видим България през чужди очи, да научим за разликите между британската и българската култури и да прекараме приятно няколко часа в почивния ден от седмицата.

Досега в рубриката имахме среща с Алекс Ома-Пиос, нигерийски актьор и ръководител на африканска театрална трупа в Лондон, който е учил във ВИТИЗ в София, и Кристофър Бъкстон, писател и преводач от български, който е бил учител в Бургас в края на 70-те години на миналия век.

Студентите от University College London ни впечатлиха със своя български език и приятелско отношение. Те ни разказаха как и защо са избрали да учат български език, за преживяванията си в България и за своите културни общности в Лондон. Беше приятно и забавно.

Общото между нашите млади гости беше любопитството към българския език и възможностите, които виждат в познаването на непознатата българска култура. Италианката Вирджиния, която учи чужди езици в Болонския университет, смята, че ще има работа в ЕС за италиански преводачи с български език. Родената в Шанхай Джини вече говори руски и планира да специализира славянски езици. Художникът Арон от Лос Анджелис изследва визуалната култура на ретро чалгата!! и затова трябва да говори български. Англичанката Алекс, която учи архитектура и е изследвала българската възрожденска архитектура, е привлечена от това, че българската култура е едновременно богата и непозната на света. След като е учила 4 години българистика в Пекинския университет китайката Тина пък планира да специализира балканистика. 

Като всеки чужд език, българският е труден. За италианката Виржиния думите с “ъ” са трудни за произнасяне. Джини пък се е мъчила с “щ” и внимава да произнася българските думи, които познава от руския, по-твърдо. Тина знае най-дългата българска дума “непротивоконституционствувателствувайте”, но все още не може да я произнесе.

Нашите гости свързват България е българите, които познават, и с културата. Вирджиния сподели, че е избрала български заради добрите отзиви за преподавателя по български в Болонския университет. Тина, която в Китай яде кисело мляко “Момчиловци”, разказа как чистачката в студенското общежитие във Велико Търново я е учила да прави кисело мляко. “На мен България ми даде любов”, разкри Джина, и разказа, че на първата си среща с приятеля си била в Българския културен институт в Лондон. 

Истински посланици на България са студентите от UCL. Най-често приятелите им научават за България именно от техните истории за българската храна, общуване с хора, кучета и котки в България и особеностите на българския език.   

Гостите ни препоръчаха добра италианска пицария в Лондон, дадоха ни съвети за китайската храна в Лондон и пътуванията в Китай, посъветваха ни да се редим винаги на опашки в Англия и да търсим сами контакти с англичани, тъй като последните са по-резервирани от българите. 

Ние подарихме на гостите книги за България: Border: A Journey to the Edge of Europe и Street Without A Name: Childhood And Other Misadventures In Bulgaria от Капка Касабова и The Unbeliever на Оги Бойчев.

Разговорът ни с новите ни приятели от University College London продължи в пъб. Накрая се уговорихме да се видим скоро.

Благодарим за тази среща на преподавателката по български език в University College London Йорданка Велкова, която наскоро беше избрана от всички студенти за най-вдъхновяващ преподавател в UCL. За нея провечетете ТУК.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.