Методи Кусев - водач на българската общност в Лондон

Kusev

Разходки из Лондон разказва за един съвременен просветител и водач на българската общност във Великобритания от втората половина на 20 век д-р Методи Кусев.

Всеки българин, който е живял в Лондон след края на Втората световна война, познава Методи Кусев. Такова е нашето впечатление от разговорите ни с българи в Лондон, които си спомнят времето на Студената война, когато България е под контрола на СССР и връзките с Великобритания са ограничени.

Методи Кусев е роден през 1915 г. Той е кръстен на чичо си Методий Кусев - старозагорски митрополит, роден във възрожденско семейство в Прилеп през 1838 г. и участник в създаването на съвременната българска църква и държава. Като младеж Методий Кусев събира доказателства за клането в Батак по време на Априлското въстание през 1876 г. и ги предава в Цариград на мистър Пиърс - кореспондент на британския вестник “Дейли Нюз”, благодарение на когото британците научават за трагедията.

Подобно на чичо си Методи Кусев учи в Семинарията в Пловдив. По-късно той продължава обучението си по теология в Руската духовна академия в Париж при Сергей Булгаков.

През 1939 г. Методи Кусев е поканен да участва в научна конференция във Великобритания. В тази страна го заварва новината за началото на Втората световна война. Методи Кусев решава да остане във Великобритания. Искането му за бежански статут е уважено от британските власти.

През 1942 г. Кусев продължава да учи теология в Дъръмския университет. Негов колега е Майкъл Рамзи, бъдещ архиепископ на Кентърбъри.

През 1946 г. Методи Кусев се жени за британка – негова колежка от университета. Заедно се преселват в Лондон.

От 1947 г. Методи Кусев преподава български език в Лондонския университет. През тази година за първи път български език се учи като официален университетски предмет.

Едновременно с това Методи Кусев е преподавател по български език във Форин Офис - Британското външното министерство - и в Министерството на отбраната. На тази позиция остава 40 години. Всички британски дипломати в София в миналото са били негови ученици.

По същото време Методи Кусев прави докторантура за Св. Климент Охридски, ученикът на Кирил и Методий, в Лондонския университет .

През 1955 г. Лондонският университет спира курса по български език, заради липса на интерес, тъй като британците не виждат възможност за кариера с български език по време на Студената война.

През следващите 25 години Методи Кусев преподава теология, както и сътрудничи на Българската секция на Би Би Си.

В края на 60-те години на миналия век – т.е. 30 години след напускането на България - той получава възможност да я посети. Пътува заедно със сина си Симеон – Саймън на английски, защото се страхува, че ще го арестуват.

След пенсионирането си през лятото на 1979 г., повлиян от примера на чичо си, д-р Методи Кусев се посвещава на мечтата си да създаде Българска църковна община в Лондон.

Българите в Лондон искат от Патриаршията да им бъде изпратен свещеник. Това искане е удовлетворено, благодарение на затоплянето на отношенията между Великобритания и България в края на 70-те.

Кусев намира сграда на действаща църква за български църковни служби.

Свещеникът, който изпращат от София, не се харесва на българите в Лондон. Те искат нов.

Новият свещеник Симеон е бивш монах. Той се харесва на всички в Лондон. Толкова е добър, че от София си го взимат обратно. След години въпросният свещеник става западноевропейски владика.

В началото на 90-те години сградата, която ползва Българската църковна община, е затворена от собствениците й. Методи Кусев търси съдействие от българския посланик Иван Станчов. Той осигурява място – гараж на посолството, в който преди са продавали безмитни стоки за българските дипломати.

Кусев поддържа връзки с Британската англиканска църква. Благодарение на него архиепископите на Кентърбъри и Уестминстър стават патрони на събирането на пари за български параклис.

Методи Кусев умира на 16 февруари 2000 г. без да види осъществена мечтата си българите да имат сграда за своя църква в Лондон. До днес българският параклис продължава да е в гаража на българското посолство.

В Лондон Методи Кусев е лидер на българската общност. Той прави пикници и събира българите в дома си до края на живота си. Чували сме много българи да разказват с признателност за гостуванията си в дома на Кусев.

Методи Кусев е пример за нас.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.