Мост към Кристо в Лондон

Аз съм Ива Александрова и живея от 10 години в Лондон, занимавам се с подкрепа на мигрантски общности, включително и българи. Тихата ми страст е съвременното изкуство. 

 

За родения в България световноизвестен творец Кристо зная от малка от моите родители и винаги съм била любопитна да разбера как създава инсталациите, с които е световно известен. 

 

Интересуваше ме какво е това нещо в тях, което докосва и вълнува хора по целия свят

“Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия беше първата инсталация на Кристо и Жан Клод, която имах шанса да преживея на живо. Впечатли ме със своята достъпност; всеки можеше да отиде, безплатно.  Видях хора от цял свят, с инвалидни колички, с бебета на ръце, старии млади. Всички бяхме дошли да почувстваме какво е да “вървиш по вода”. 

Посетени от 1.2 милиона души за 16 дни “Плаващите кейове” станаха най-голямото арт събитие в света през 2016 г.. 

 

Това лято имаме възможността да видим новата работа на Кристо и Жан Клод - Мастабата, която вече е почти изградена в Хайд Парк в Лондон. 

Мастаба на арабски означава “каменна пейка”, това е древна геометрична форма използвана в Египет за гробници, подобни на пирамидите. 

Инсталацията в Лондон ще е изградена от 7506 варела, изразно средство с което Кристо често работи и ще е висока 20м. Варелите са червени с бели ленти от едната страна, а от другата - прекрасна комбинация от червено, синъо и лилаво. 

 

Инсталацията ще бъде открита на 21 юни и в типичен за Кристо стил е публична и достъпна за всеки, който иска да се разходи до Хайд Парк. 

 

Още на следващия ден, 22 юни в Лондонския университет Голдсмитс организираме вечер, посветена наизкуството на Кристо и Жан Клод. 

 

Тази среща има за цел именно да отговори на въпроса, с който започнах и който вероятно е интересен за много от нас: Какво е това нещо в изкуството на Кристо, което докосва и вълнува хора по целия свят?

 

Ще участват журналистката от БНТ - Евгения Атанасова, която има няколко филма и издадена книга за Кристо, Нада Нешева - докторант по История на изкуството и Уд Робердау, преподавател от визуалния факултет на Голсдмитс. 

 

Евгения ще ни разкаже за произведенията на Кристо с варели, от нея ще научим, че лондонската Мастаба всъщност има корени (се е появила в съзнанието на Кристо още от) в детските му години в България. 

 

Уд и Нада ще говорят за особеностите на изкуството на Кристо. 

 

Ще покажем и филма на Евгения Атанасова "Мост към Кристо", последван от разговор с всички дошли. 

 

 

 

Заповядайте заедно да се потопим в красивото и свободно изкуство на най-известния художник от български произход в света. Входът е свободен.

Тук може да се регистрирате на събитието: https://www.eventbrite.com/e/a-bridge-to-christo-discussion-and-film-screening-tickets-46906953962

 

Или във фейсбук: https://www.facebook.com/events/847472785461693/?notif_t=plan_user_associated¬if_id=1528649925877894

 

Плакатът за събитието в Гоулдсмитс Колидж е по дизайн на Добромира Григорова.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.