Фил стана на 100 години

Една моя съседка стана на 100 години. Познавам още една съседка на 104. 

Реших да разкажа за столетниците, защото техният брой се увеличава във Великобритания. Според статистиката, през 2017 г. в страната са живели 14 900 столетника. През 2002 г. те са били само около 7 750.

Стогодишната ми съседка Фил идва редовно на църква. Тя не се различава от останалите еноряши.

Обикновено след службата съседите си говорят в сградата на църквата и на двора, пиейки чай и кафе. Фил участва в разговорите. Няколко пъти съм си говорил с нея. 

Аз имам навика да задавам много въпроси на съседите си, защото така научавам за британската култура. Спомям си, че веднъж Фил ми каза, че има много британски унисекс имена, които са както мъжки, така и женски. После написах на сайта текст за ?

Името на Фил идва от Филиз. Фил ми каза, че според старогръцка легенда жена на име Фелиз се превърнала в бадемово дърво след смъртта си. Много красиво, нали?

Изненадах се като научих, че Фил става на 100 години. В нейна чест след църковната служба имаше парти. Бяха го огранизирали дъщеря й, която пее в църковния хор, и останалите членове на хора. 

Имаше малки хапки, вино и песни. Този път хорът изпя няколко любими песни на Фил, които знаеха и останалите съседи. Всички запяха, включително и Фил.

Тъй като живея наблизо до църквата, изтичах до вкъщи да взема един подарък за Фил – керамична камбанка, направена от чичо ми в България. Фил показа на всички камбанката. Чичо ми стана много известен.  

Казах на Фил, че искам да си направя снимка с нея, за да я покажа на майка си, защото изглежда забележително и искам и майка ми да стане на сто години и изглежда като нея. Поласкана Фил прие предложението ми.

После Фил ми показа картичка от Кралицата за рождния й ден. Знаете ли, че всички столетници във Великобритания получават картичка от Кралицата? 

 

 

Бойко Боев   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.