Американското присъстие в Лондон

Паметникът на Джон Кенеди в Лондон - по-долу - е закупен с дарения от читателите на вестник The Sunday Telegraph, като всеки е имал право да дари не повече от 1 паунд. Парите са набрани от 50 хиляди читатели. Бюстът на 35-я президент на САЩ е открит от брат му Робърт Кенеди през 1965 г. Намира се на Great Portland Street в Mаrylebone.

Пред Националната галерия на площад Трафалгар е разположен паметникът на Джордж Уошингтън - на долната снимка. На него той се подпира на сноп от пръчки, които символизират 13-те бивши британски колонии, които първоначално създават САЩ. Паметникът е дарен на британците от населението на щата Вирджиния през 1921 г. Към него е добавена и пръст от Вирджиния.

Statue_of_George_Washington,_Trafalgar_Square_02

 

Джордж Уошингтън печели Американската война за независимост. Той побеждава войниците на британския крал Джордж III и като победител е избран за първи президент на САЩ през 1789 г.

Всичко започва с Aмериканската декларация за независимост, одобрена от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г., в която американците обявяват, че не признават властта на британския монарх над Тринадесетте колонии, създадени от британци в Северна Америка. Така се създават Съединените американски щати.

През 1920 г. американският посланик в Лондон подарява на британския народ статуя на Ейбрахам Линкълн - на снимката по-долу. Церемонията е проведена в Голямата зала на Уестминстърския дворец като после паметникът е поставен на Парламентарния площад (Parliament square). Оригиналът на паметника на президента Линкълн стои в парк в Чикаго, носещ неговото име.

654px-Abraham_lincoln_memorial_london_20050523

Линкълн е 16-ят американски президент. По негово време е премахнато робството в САЩ.

Въпрос към вас: На коя лондонска улица е поставена пейка със статуи на Рузвелт и Чърчил в дружески разговор? Отговорете в страницата ни във фейсбук тук.

(Снимка: Ham under Creative Commons Licence, Sir James under Creative Commons Lincence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.