Аристократичният квартал Сейнт Джеймсис

Квартал Сейнт Джеймсис се намира в близост до едноименния дворец, построен от крал Хенри VIII. В двореца Сейнт Джеймсис са живяли монарсите до построяването на Бъкингамския дворец, а след това в него живеят престолонаследниците с техните съпрузи.  

Аристократите са искали да са в близост до двореца, затова след 17-ти век се появава аристократичният квартал Сейнт Джеймсис, който наричат също clubland - територия с клубове -  заради клубовете за джентълмени, в които аристократите са обсъждали политика, забавлявали и дори разигравали на карти своите имения в провинцията.

Тове е сградата на Broodle's Club, в който членуват консерватори и аристократи. В сградата до него, част от която се вижда на снимката, се помещаваше до скоро редакцията на влиятелното списание The Economist.

Това пък е Boorks's - един от най-старите клубове, в който са членували по-либералните аристократи, покрепящи партията Wigs през 18-ти и началото на19 век. В клуба още не могат да членуват жени.

Сейнт Джеймсис не е много променен от миналото на външен вид. В него продължават да се намират клубовете за джентълмени, макар в някои от тях вече членуват жени.

Най-известният магазин в Сейнт Джеймсис е Fortnum&Mason, който съществува от 1707 г.,

Fortnum&Mason 3
 

Магазинът е създаден да впечатлява и е пълен с туристи от цял свят. 

Fortnum&Mason

Това, което малко туристи знаят, са малките магазини в района. В миналото те са били за аристократи, а днес за богаташи със стил. Най-старите са от края на 17 век и началото на 18 век.

lock

Такъв е, например, магазинът за шапки Lock&Co. Оттам може да си купите подходяща шапка за сватба или за конни състезания, както и бомбе. Точно в този магазин е измислено бомбето (bowler hat).

Казват, че Сейнт Джеймсис Скуеър (St James's Square) е най-елегантният площад в Лондон. Площадът е учебник по история. Там се намира Лондонската библиотека, Чатам хаус - място за политически дебати, Ийст Индия Клъб, в който са се събирали в миналото търговците, пратеници на Короната в Азия. В точно този клуб вестта за победата над Наполеон на Ватерло намира краля!

На 9 септември ще сме на разходка в Сейнт Джеймсис. Ще разкажем за историята на квартала, клубовете за джентълмени и ще влезем в някои от известните магазини за аристократи. Заповядайте. Подробностите са в поканата тук.

Няколко от снимките са на нашия приятел Тео. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.