Безстрашното момиче

 

Вероятно много майки искат децата им да работят на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange). Ако сте били в Лондон, сигурно сте били до сградата на тази борса, без да знаете това. Причината: Намираща се на площада Патерностер, Лондонската фондова борса е на 100 крачки от катедралата Свети Павел.

Наскоро на Патерностер се появи скулптура на момиче, което е вперило очи към Лондонската фондова борса.

Статуята е на Fearless Girl (безстрашното момиче). Момичето символизира желанието на много хора за равенство на мъжете и жените. За тази цел трябва да бъдат променени представите, включително в бизнеса.

Знаете ли, че за първи път жени са допуснати да станат брокери на фондовата борса през 1973 г. Дотогава професията е изключително мъжка. За първи път жена става шеф на Лондонската фондова борса през 2001 г. Това е Клара Фърс (Dame Clara Hedwig Frances Furse), която е на поста до 2009 г.

Статуята на Безстрашното момиче се появи за първи път на Уолстрийт в Ню Йорк през 2017 г, където гледа безстрашно статуята на Атакуващия Бика (Charging Bull) - символ на Уолстрийт.

Копия на статията има не само в Лондон, но и в Осло, където Безстрашното момиче гледа към Норвежкия парламент и Мелбърн, на централния площад Federation Square.

Къде в България бихте сложили статуя на Безстрашното момиче?

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.