Безстрашното момиче

 

Вероятно много майки искат децата им да работят на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange). Ако сте били в Лондон, сигурно сте били до сградата на тази борса, без да знаете това. Причината: Намираща се на площада Патерностер, Лондонската фондова борса е на 100 крачки от катедралата Свети Павел.

Наскоро на Патерностер се появи скулптура на момиче, което е вперило очи към Лондонската фондова борса.

Статуята е на Fearless Girl (безстрашното момиче). Момичето символизира желанието на много хора за равенство на мъжете и жените. За тази цел трябва да бъдат променени представите, включително в бизнеса.

Знаете ли, че за първи път жени са допуснати да станат брокери на фондовата борса през 1973 г. Дотогава професията е изключително мъжка. За първи път жена става шеф на Лондонската фондова борса през 2001 г. Това е Клара Фърс (Dame Clara Hedwig Frances Furse), която е на поста до 2009 г.

Статуята на Безстрашното момиче се появи за първи път на Уолстрийт в Ню Йорк през 2017 г, където гледа безстрашно статуята на Атакуващия Бика (Charging Bull) - символ на Уолстрийт.

Копия на статията има не само в Лондон, но и в Осло, където Безстрашното момиче гледа към Норвежкия парламент и Мелбърн, на централния площад Federation Square.

Къде в България бихте сложили статуя на Безстрашното момиче?

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.