Британските пощенски кутии

Знаете ли, че в Лондон има пощенски кутии, които са на годините на съвременната българска държава, т.е. са поставени към 1870 г.?  

През 1852 г. във Великобритания се появяват първите улични пощенски кутии (англичаните им казват postbox, а американците, mailbox).  

От създаването си, британските пощенски кутии са от желязо и червени на цвят. 

Другата им особеност е, че върху всяка кутия е изобразен монограмът на монарха, при чието управление е поставена кутията. Всеки монарх си има свой монограм - royal cypher. Ето снимка с кутия с монограма на кралица Виктория VR:

Монограмът на пощенската кутия връща към отминалите времена. Затова често по време на разходките на нашата група в Лондон се спираме до пощенска кутия и питам всички от кое време е тя. Тези, които знаят, че трябва да гледат монограма, отговарят, че кутията е от времето на кралица Виктория, или крал Едуард, или крал Джордж, или кралица Елизабет. 

Аз самият често оглеждам пощенските кутии. Така правя особено пред кутиите от втората половина на 19-ти век, времето на кралица Виктория. Най-често пред кутиите от времето на кралица Виктория си казвам, “София е столица на България от толкова години, на колкото е тази кутия” или “Българският парламент е връстник на тази кутия”. 

Ето как изглеждат пощенски кутии, поставени при управлението на монарсите след кралица Виктория. 

Това е кутия от времето на крал Едуард VII.

Това е кутия от времето на крал Джордж V.

Това е кутия от времето на кралица Eлизабет II. 

Макар днес да има различни на вид пощенски кутии, прави впечатление, че британските кутии са се запазили на вид през историята. Монарсите  си отиват, но традициите остават.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.