Британският парламент отвътре

 

Няколко особености на британския парламент, с които се отличава от парламентите по света.

Знаете ли, че разположението на местата в пленарната зала имат значение за дебатите в нея? В българския парламент всички депутати седят като в класна стая, насочили поглед към президиума, на който стоят най-важните в парламента – председателят и неговите заместници.

В британския парламент - и в двете му камари - местата на депутатите изглеждат като секторите на противниковите отбори на футболен стадион. От едната страна са депутатите на управляващата партия, от другата – на опозицията. Те се гледат през цялото време като съперници. Състезанието, в което участват са дебатите помежду им. Председателят (Speaker) на парламента е седнал отстрани и играе роля на рефер.

Ако наблюдавате дебатите в британския парламент при изслушването на правителството ще ви направи впечатление как депутатите стават на крака и сядат по време на дебатите, сякаш са ужилени. Те правят това, когато искат да получат думата от Председателя.

Председателят решава кой ще получи думата, давайки я последователно на депутати от опозицията и управляващите като се стреми думата да получат не само министри от правителството и кабинета в сянка („правителство на опозицията“), но и депутати без роля в управлението (Backbenchers).

Докато в българския и други парламенти депутатите гласуват от местата си, чрез електронни устройства, в които поставят своите карти, в британския парламент гласуват извън пленарната зала. Гласуването става на две места – тези, които гласуват за отиват в един коридор, а гласуващите против завиват в противоположния коридор. Така лесно може да се проследи кой как гласува, но се избягват и злоупотреби – един член на парламента да гласува с няколко депутатски карти.

 

Снимка: UK Parliament under Creative Commons Licence.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.