Великолепният Риджънтс Парк

Риджънтс Парк (Renent’s Park – буквално Парка на Регента) е смятан за най-красивия парк в Лондон заради комбинацията от природа, гледка, архитектура и зоопарк - най-старият научен парк с животни.

Много българи живеят в Баркинг и вероятно са минавали покрай Barking Abbey – може би най-впечатляващата сграда в квартала. До 16 век манастирът е бил собственик на земите на днешния Regent’s Park. По това време британците били католици, обаче, когато крал Хенри VIII скъсал контактите с папата и приел протестанството, той отнел собствеността на всички манастири и превърнал земите на днешния Риджънтс Парк в място за лов.

В началото на 19-ти век Обединеното кралство се управлявало от крал Джордж III. Когато той се разболял бил заместен на престола от своя син принц Джордж, докато замествал баща си, синът носел званието Принц Регент. Принцът Регент благоустроява ловните поля и създава днешния Regent’s Park, кръстен на него.

Времето на управление на Принца Регент е време на изграждане на съвременната британска нация и е съпроводено с големи проекти, целящи да покажат на света могъществото на страната - вижте колко бляскав е портретът на Принца Регент при коронясването му. В духа на времето, Принцът Регент, който харесвал гледката към Лондон от Примроуз Хил (Primrose Hill) в Риджънтс Парк, поръчал да бъде построен представителен път от неговата къща - Карлтън Хаус (Carlton House – съборена след построяването на Бъкингамския дворец, до която се е намирала) – до Примроуз Хил с любимата гледка на принца. Така се появява днешната красива улица Риджънтс Стрийт (Regent’s Street).

Риджънтс Парк е отворен за посетители през 1835 г. Той е около 410 акра – за сравнение, Борисовата градина в София е малко над 300 акра, т.е. по-малка от Риджънтс Парк.

Риджънтс Парк впечатлява с градините и цветята. Ако обичате рози, в центъра на Риджънс Парк е кръглата Градина на Кралица Мери (Queen Mary’s Gardens – кралица Мери е бабата на кралица Елизабет II), в която има 12 000 рози от 85 различни вида.

В Риджънтс Парк се намира лондонският зоопарк, който възниква през 1828 г. като място за научни наблюдения и изследвания на Зоологическото общество. Това е първата изследователска зоологическа градина, един от членовете й е Чарлз Дарвин. Вижте пингвините на снимката.

Много важен факт – Риджънтс Парк е един от осемте кралски парка на Лондон и затова върху него е забранено строителството.

Паркът е направен от най-известния по това време архитект Джон Наш (John Nash), който е изградил и много от представителните сгради отстрани на парка – днес собственост на кралското семейство (Park Square и Park Crescent).

Споменахме забележителната гледката от Примроуз Хил (Primrose Hill) - вижте я на снимката. Знаете ли, че наблизо до Примроуз Хил е живял Енгелс, както и майката на 101 далматинци, чийто собственик я разхождал около Примроуз Хил? Днес в района живеят богаташи като манекенката Кейт Мос и акртьорът Данил Крейг (Джеймс Бонд).

Понеже стана въпрос за Принца Регент, освен парк и улица има и канал, кръстен на него – Regent’s Canal. Този канал свързва The Grand Union Canal – каналът между Бирмингам и Лондон – забележително творение, тъй като по него в миналото достигат суровини от вътрешността на Англия до лондонските фабрики, а после, през лондонските докове на Темза заминавали по целия свят. Риджънтс Канал, построен през 1816 г., минава до Риджънтс Парк и подобно на парка, е чудесно място за разходки.

Част от снимките са на нашия приятел Лъчезар Хараламбиев, а на портрета на Принца Регент при коронясването му като крал Джордж IV - Thomas Lawrence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.