Военният музей в Лондон разказва за България

Imperial War Museum London

Imperial War Museum се намира в Ламбет, Южен Лондон от 1936 г. Разположен е в бившата сграда на първата в Европа болница за душевно болни хора - Bethlem Royal Hospital.

Музеят е създаден през 1917 г., още преди да е приключила Първата световна война (1914-1918). Войната е наречена The Great War (Голямата война), в нея умират над 15 милиона човека. Великобритания, заедно с Франция, Русия, Сърбия участва в съюз, наречен Антанта и се бие срещу Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България).

Imperial War Museum (7)

В музея са изложени предмети, свързани с войните, които Британия е водила и продължава да води. В частта, наречена Secret War (Тайната война), открихме информация за атентата срещу българския писател и дисидент Георги Марков.

Imperial War Museum (15)
Снимката, обозначена с номер 2 (горе вляво) показва отровната сачма, с която е убит българинът.

Imperial War Museum (13)
Микроскопска снимка на сачмата отблизо.

Imperial War Museum (11)

Imperial War Museum (3)

В двора на музея се пази част от разрушената Берлинска стена, разделяла Берлин на Източен и Западен. Докато гледаме как момиченцето на снимката чете табелката за Студената война, си мислим, че в България комунистическите тайни служби не само попречиха да бъде разкрита истината за убийството на Георги Марков, но продължават да управляват България. За това говори фактът, че информация за убийството на Георги Марков няма нито в Историческия, нито във Военноисторическия музей в България?!

Автор: Бойко Боев

Снимка: Teo Totev и Десислава Дякова

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.