Гордън Рамзи и неговите Мишлен звезди

Гордън Рамзи (Gordon Ramsay) е готвач, собственик на ресторанти в целия свят и телевизионна звезда. Той е роден в Шотландия, но славата си дължи на Лондон, където се намират 10 от неговите ресторанти.

Като малък Рамзи, който отраства в обикновено семейство, играел футбол, но контузия слага край на мечтата му за спортна кариера.

С готварство се занимава от 19 годишна възраст. Учи в Лондон и Париж.

След Париж, където работи при известни готвачи, Разми започва шеметна кариера в Лондон. Ресторантите, в които работи, започват да печелят Мишлен звезди (най-добрите ресторанти получават такива звезди, в България няма все още ресторант, който е получавал звезда).

В Лондон има пет ресторанта в момента с три Мишлeн звезди (максималният брой звезди). Единият от ресторантите е на Гордън Рамзи и се намира на Роял Хоспитал Роуд в квартал Челси. (Другите лондонски ресторант с 3 Мишлен звезди са Alain Ducasse в хотел The Dorchester в Мейфеър, Core by Clare Smyth в Нотинг Хил, Sketch Lecture Room & Library в Мейфеър и Helene Darroze в хотел Connaught в Мейфеър).

От телевизионните кулинарни предавания знаем Рамзи като много темпераментен. Често се кара на персонала, използва обидни думи и си прави майтапи с французите (много характерно за британците занимание). (Според социалната антроположка Кейт Фокс, заради рейтинга на предаванията си британските готвачи се стремят да бъдат възприемани като хетеросексуални и затова се правят на мачовци или пък разказват за съпругите и децата си (както прави Джейми Оливър, например).

Състезателна натура на Рамзи е причина да участва в 10 поредни маратона на Лондон, които успешно завършва.

Рамзи е Офицер на ордена на британската империя (ОBE), както и носител на три награди Catey, които са британските еквиваленти на Оскар за хотелиерство и ресторантьорство.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.