Градското земеделие на Лондон

В социалистическото минало през почивните дни много жители на градовете в България отиваха на “мЕстото” или “лозето” – това бяха извънградски земи, предназначени за отглеждане на зеленчуци и плодове. Този тип земеделие за граждани беше предназначен за "самозадоволяване на населението", защото някои плодове и зеленчуци понякога липсваха на пазара. 

В Англия гражданите също имат “места”. Те се наричат allotments и за тях ще разкажем сега.

Алотмънтите са малки парцели земя в градовете, които се дават под наем за обработване. 

Общините, англиканската църква или асоциации за алотмънти са собственици на земята.

Наемът варира, но най-често е между 20 и 40 паунда на година. (Ниският наем показва, че днес алотмънтите нямат комерсиална цел, а са за удоволствие на любителите градинари в градовете.)

Закон от 1925 година – тоест на близо стогодишна възраст – регламентира ползването на алотмънтите. Общините не могат да строят върху тази земя без разрешение на правителството (Secretary fo State).

От  края на 16 век алотмънтите съществуват като обща земя, която е била предоставяна на бедните жители на градовете.

От времето на кралица Виктория – втората половина на 19 век  – се смята, че алотмънтите предоставят възможност за почивка – особено за жителите, които нямат своя градина - и законите задължават общините да определят места за алотмънти. 

По време на първата и втората световни войни алотмънтите са се увеличили, за да позволят на жителите на градовете да се изхранват – подобно на “самозадоволяването” в социалистическа България. 

По време на Втората световна война дори е имало призив за обработване на алотмънти – Dig for Victory (Копай за победата!). Близо 1 милион и половина алотмънта са съществували по време на войната. Наши възрастни съседи си спомнят как като деца са копали с родителите си на “местото”, подобно на нашите детски спомени от България.

В Лондон много алотмънти са покрай ж.п. линиите. Това се дължи на факта, че собственици на земята за линиите са били ж.п. компаниите. Те са обособили алотмънтите първо за нуждите на собствените си служители. 

Размерите на алотмънтите варират. Стандартният е 250 квадратни метра. 

Бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин е известен със своя алотмънт, в който отглежда зеленчуци от години.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.