Гробището на проститутките в Лондон

През 1165 г. България не съществува, а земите, където е имало преди това български владетел, са част от Византия. 

По това време владиката на Уинчестър, който владее земи на юг от Темза, в днешния лондонски район Съдък, дава право на проституиращи жени да се заселят в земите му. Много проституки живеят в района и през следващите векове, заради близостта с Темза, по която са идвали моряци от цял свят.

Спомен за тях днес е гробището Crossbones Graveyard - на горната снимка - в лондонския квъртал Съдък, недалеч от London Bridge – най-старият мост на Лондон.

Повечето погребани в гробището са проститутки, тъй като те са смятани за грешници и цъквата не ги третира като християни.

Преди около 25 години жителите на Съдък се обединяват и запазват от разрушение гробището на проститутките, макар то да не се ползва от 100 години по това време. 

На 22 юли всяка година жителите на квартала се събират и почитат жените в гробището.

Те са намерили имената на някои от жените. Панделки с имена на жени са провесени на оградата на гробището.

На панделката пише, че Анн Чапман е била неомъжена и на 19 години. 

През 2015 г. деканът на Катедралата Съдък – деканите са най-висшите духовници в катедралите – извършва за първи път помен за жените в Crossbones Graveyard и иска прошка за отношението на църквата към тях.

Текст и снимки: Бойко Боев

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.