Даниел Дефо и Робинзон Крузо

Daniel Defoe Kneller Style.jpg

Даниел Дефо е роден през 1660 година в днешното Лондонско сити. Улицата, където се е намирала родната му къща, се казва Fore Street и съществува до днес, недалеч от днешния културен център Барбикан.

Дефо става свидетел на най-големите за Лондон бедствия – Голямата чума, която убива през 1665 г., 70 хиляди лондончани, както и Големия пожар на следващата година, който напълно разрушава по-голямата част от Средновековен Лондон.

Дефо също е свидетел на създаването на Великобритания през 1707 г., с подписването на Акта за обединение на англичани и шотландци през 1703 г., по време на царуването на кралица Анна.

Подобно на баща си, който е бил заможен производител на свещи – много важни за живота на хората по онова време – Дефо се увлича от бизнес. Славата си дължи обаче на текстовете, които написва, за различни политически събития. Заради памфлетите си той дори влиза в затвора.

През 1719 г. Дефо публикува своя роман Робинзон Крузо. Пълното име на романа е „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“.

Романът се смята за първия aнглийски роман. Дефо написва още две продължения.

Дефо умира през 1731 г. и е погребан в лондонското гробище Bunhill Fields, което съществува и до днес. В това гробище навремето са погребвали лондончани с нетрадиционни политически и религиозни разбирания.

Интересно е, че по време на буря през 1857 г. надгробната плоча на Дефо е ударена от светкавица. Тогава решават да построят паметник на автора на Робинзон Крузо. Парите събират деца, читатели на детския вестник Christian World (буквално "Християнски свят"). За да мотивира децата, редакторът на вестника направил две сметки за дарение – за момичета и за момчета. Тъй като децата се съревновавали кои ще дадат повече пари, сумата била бързо събрана.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.